Inlenen van personeel, uitbesteden van werk en de privacywetgeving

03-12-2015

Op grond van de fiscale regelgeving kan het verstandig zijn bij het inlenen van personeel of het uitbesteden van werk zoveel mogelijk gegevens te verzamelen van de personen die het werk daadwerkelijk verrichten. Hiermee kun je bijvoorbeeld de aansprakelijkstelling in het kader van de Keten- en inlenersaansprakelijkheid beperken.

Wet bescherming persoonsgegevens
Echter, de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) legt één en ander aan banden. Zo mag je als inlener of uitbesteder bijvoorbeeld geen kopie van het ID-bewijs van de betrokken werknemers maken. Wel is het toegestaan van deze personen het ID-bewijs ter inzage te vragen en de van belang zijnde gegevens, waaronder het BSN, vast te leggen.

De website van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) vermeldt uitdrukkelijk dat het de uitlener of aannemer niet is toegestaan deze gegevens te verstrekken. Er zijn overigens organisaties die melden dat dit wel mag. BDO adviseert de inlener of uitbesteder om de identiteit van de werknemer zelf te controleren en vast te leggen. Ongeacht het feit dat de regelgeving hieromtrent voor meerdere uitleg vatbaar is. Let op! Bij overtreding van de Wbp kunnen forse boetes worden opgelegd.

Meldingsplicht
Over de vraag of er een meldingsplicht is inzake het voeren van een administratie met persoonsgegevens, geeft het CBP geen uitsluitsel. Ook het zogeheten Vrijstellingsbesluit geeft hierover geen duidelijkheid. BDO adviseert dan ook in lijn met de mededeling van het CBP de verwerking van de persoonsgegevens bij het inlenen van personeel of uitbesteden van werk te melden bij het CBP.

Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact op met onze partner BDO via clcvecta@bdo.nl of +31 (0)30 - 284 98 21.

Bron: BDO

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers