Is het vakantieloon nu in- of exclusief ORT en ANW-toeslag?

14-3-2017

Is het vakantieloon nu in- of exclusief onregelmatigheidstoeslag (ORT) of avond-, nacht-en weekend-toeslag (ANW-toeslag)? Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden; het antwoord verschilt van geval tot geval.

Uitgangspunt is in elk geval dat werknemers tijdens hun vakantie vergelijkbaar loon moeten ontvangen als wanneer zij werken. Achtergrond daarvan is dat werknemers geen drempel moeten voelen bij het opnemen van vakantiedagen. Als zij tijdens hun vakantie minder inkomen hebben dan wanneer zij werken, dan zouden werknemers op grond daarvan kunnen beslissen om geen vakantie op te nemen. Daarbij is niet van belang óf het de werknemers in het specifieke geval daadwerkelijk belemmert om vakantie op te nemen, maar of het werknemers kán belemmeren om vakantie op te nemen.

Als het werken op onregelmatige tijden een wezenlijk (intrinsiek) onderdeel uitmaakt van de aan de werknemer opgedragen taken, dan maakt de ORT die hij voor die uren krijgt ook intrinsiek onderdeel van het loon van de werknemer uit. In die gevallen moet de ORT dus ook tijdens de vakantie worden doorbetaald.

Als een toeslag alleen is bedoeld om niet-structurele uren of bijkomende kosten te vergoeden, dan hoeft die toeslag in principe niet bij het vakantieloon te worden betaald, tenzij anders is overeengekomen. Lees verder op de website van XpertHR. Geen abonnee? Om het complete artikel te ontvangen, neem je als lid van CLC-VECTA contact op met ons bureau via info@clcvecta.nl of +31 (0)346 - 352 444.

Bron: XpertHR

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers