Kabinet pakt knelpunten arbeidsmarkt aan

22-4-2016

Door gezamenlijke lobby van MKB-Nederland en VNO-NCW, in samenwerking met diverse brancheorganisaties, waaronder CLC-VECTA, is het debat over de Wet werk en zekerheid opnieuw geopend. Het kabinet is bereid om verschillende knelpunten in de Wet werk en zekerheid en rond loondoorbetaling bij ziekte weg te nemen. Een korte toelichting op de gemaakte afspraken door MKB-Nederland en VNO-NCW is hier te bekijken.

De onderhandelingen vonden plaats binnen de kaders van de huidige wet en met een focus op de korte termijn. Daarnaast wordt in de SER verder gesproken over onder meer de loondoorbetaling bij ziekte en arbeidsongeschiktheid dat mogelijk kan resulteren in voorstellen voor de middellange termijn.

Wet werk en zekerheid
Werkgevers krijgen na twee jaar ziekte van een werknemer de transitievergoeding bij ontslag vergoed. Ook de problemen bij seizoenswerk worden aangepakt. Verder zijn afspraken gemaakt om de ontslagprocedure bij het UWV te vereenvoudigen en enkele schrijnende punten bij de transitievergoeding voor ondernemers in problemen of bedrijfsbeëindiging op te lossen. De transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte krijgt de werkgever van het UWV vergoed.

Minimumjeugdloon
De leeftijd waarop het minimumloon ingaat, daalt met een jaar tot 22. Teneinde de negatieve effecten op de werkgelegenheid en loonkostenstijging van deze verhoging van het minimum jeugdloon teniet te doen, komt er een compensatie voor de hogere loonkosten van werkgevers. Een mogelijke tweede stap van verlaging van de leeftijd van het minimumloon naar 21 jaar zal worden genomen nadat de werkgelegenheidseffecten zijn geëvalueerd.

Payrolling
De voorgenomen beperking van payrolling gaat niet door, zo is op donderdag 22 april door de minister bekendgemaakt.

Beter werkende arbeidsmarkt
Michael van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, spreekt van positief nieuws voor werkgevers. "Zij kunnen de inzet van medewerkers beter afstemmen op de bedrijfseconomische omstandigheden. En de lasten van het werkgeverschap worden beperkt." Ook voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW verwelkomt het pakket. "Ik verwacht van de maatregelen die zijn genomen in overleg met het kabinet en de Tweede Kamer fracties zullen leiden tot een beter werkende arbeidsmarkt."

Nader overleg
Aandachtspunten liggen er nog bij de plannen van het kabinet rond de uitvoerbaarheid van een minimumuurloon en minimumloon stukloon. Dat zal goed gewogen moeten worden in het verdere overleg.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers