Lage inkomensvoordeel: onderzoek je personeelsbestand

09-11-2016

Per 1 januari 2017 wordt het lage inkomensvoordeel ('LIV') geïntroduceerd. Een interessante tegemoetkoming voor werkgevers die lage lonen uitbetalen. De tegemoetkoming geldt voor werkgevers die werknemers in dienst hebben die 100% - 125% van het wettelijk minimumloon (voor een 23-jarige of ouder) per uur op basis van een 40-urige werkweek verdienen.

De tegemoetkoming kent twee niveaus: € 1,01 per uur (bij een uurloon van € 9,50 - € 10,45) en € 0,51 per uur (bij een uurloon van € 10,45 - € 11,87) in 2017, met een maximaal voordeel van € 2.000, respectievelijk € 1.000 per werknemer per jaar. Voorwaarde is dat de betreffende werknemer voor ten minste 1.248 is verloond gedurende het kalenderjaar. Het LIV wordt na afloop van het kalenderjaar uitbetaald. Dit alles gebeurt automatisch op basis van de ingediende loonaangiften.

Voordelen LIV
Als je in aanmerking komt voor het LIV hoef je niet iets te doen, maar onderzoek kan voordeel opleveren:

  • Worden alle verloonde uren, waaronder ook uitbetaalde vakantiedagen als uren in de loonaangiften verantwoord?
  • Verdient een werknemer vanwege aftrek van bijvoorbeeld pensioenpremies (of andere bedrijfstakeigenregelingen) minder dan het aangegeven uurloon, dan kom je niet in aanmerking. Door het loon enigszins te verhogen, kun je hier wijziging in aanbrengen;
  • Dit geldt ook voor jongere werknemers, die wellicht gedurende het jaar 23 jaar worden. Eerder een (kleine) loonsverhoging geven, kan tot zowel voordeel bij de werkgever als bij de werknemer leiden;
  • Het vakantiegeld telt mee bij de vermelde uurlonen. Vakantiegeld dat niet ziet op een heel jaar (bijvoorbeeld vanwege indiensttreding per 1 januari 2017), kan tot gevolg hebben dat het gemiddelde uurloon lager is dan het vermelde uurloon, waardoor geen recht op het LIV bestaat, een kleine loonsverhoging of bonus kan hier verandering in aanbrengen.
  • Verdient de werknemer iets te veel? Mogelijk kan het ruilen van een stukje belast loon voor bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding uitkomst bieden. Ook de vrije ruimte van de werkkostenregeling kan misschien benut worden.

Bron: BDO Accountants & Belastingadviseurs

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers