Leerlingen meenemen naar een klus in Duitsland

25-9-2015

Bij Stichting Nedubex komt regelmatig de vraag binnen of men leerlingen mee mag nemen naar een klus in Duitsland. Om op deze vraag een goed antwoord te kunnen geven, is het nodig eerst te kijken naar de arbeidsverhoudingen tussen leerling, werkgever en het bedrijf die de leerling naar Duitsland wil gaan sturen. De eerste vraag is dus, bij wie is de leerling in loondienst en heeft hij/'zij daar een arbeidscontract.

Voorbeeld 1
De leerling is in loondienst bij een opleidingsbedrijf en wordt door dit bedrijf uitgezonden naar een Nederlands bedrijf die de leerling in Duitsland laat werken. In deze situatie is het Arbeitnehmerüberlassungsgesetz (AÜG) van toepassing en dient er rekening mee te worden gehouden dat er een speciaal meldingsformulier dient te worden gehanteerd voor de verplichte Fax Douane meldingen. De leerling dient tevens bij een douane controle de leer-werk overeenkomst tussen het Nederlandse bedrijf en het opleidingsinstituut te overleggen met een Duitse woordenlijst.

Voorbeeld 2
De leerling is in loondienst bij een Nederlands bedrijf (geen opleidingsbedrijf dus) en wordt intern opgeleid tot een vakman. In deze situatie is het Arbeitnehmerentsendegesetz (AentG) van toepassing en dient er rekening mee te worden gehouden dat het standaard Fax meldingsformulier dient te worden gehanteerd. De leerling dient tevens bij een douane controle de leer-werk overeenkomst van het Nederlandse bedrijf te overleggen met een Duitse woordenlijst.

Voorbeeld 3
De leerling is in loondienst bij een opleidingsbedrijf en wordt uitgezonden naar een Duits bedrijf. In deze situatie zal het Nederlandse (opleidings-)bedrijf moeten voldoen aan de Duitse AZUBI wetgeving. Deze constructie is maatwerk en dient te worden afgestemd met de daarvoor verantwoordelijke Duitse Handwerkskammer en IHK.

Bron: Stichting Nedubex

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers