Minder verzuim tijdens het WK?

12-6-2014

Vandaag begint het WK voetbal in Brazilië, het Nederlands elftal speelt morgen zijn eerste wedstrijd. ArboNed, preferred supplier van CLC-VECTA, houdt al jaren het verzuim bij rondom grote sportevenementen. ArboNed merkt dat werkgevers en werknemers onderling goede afspraken maken van tevoren. Een toename van het verzuim na een wedstrijd van Oranje kan ArboNed dan ook al jaren niet meer ontdekken in de analyses.

Een flexibele opstelling van werkgever en werknemer leidt er zelfs toe dat werkgevers kunnen profiteren van zo’n evenement. Gezamenlijk kijken op het werk geeft een positieve stimulans aan de teamspirit, en dat leidt tot meer gemotiveerde werknemers.

Tips om de oranjekoorts het hoofd te bieden
Een paar simpele afspraken tussen werkgevers en werknemers kan ervoor zorgen dat niemand rond de komende wedstrijden hoeft te verzuimen.

  • Wees duidelijk over de minimale bezetting en benoem het verschijnsel. Spreek uit dat van iedereen verwacht wordt dat hij er gewoon is. Ziekmelden gebeurt alleen bij de leidinggevende.
  • Laat het personeel zelf oplossingen bedenken om het werk te organiseren. Dat verhoogt de betrokkenheid, en het onderwerp is meteen nog eens aangehaald.
  • Vraag tijdig aan werknemers wie echt vrij wil zijn, en organiseer het werk daar omheen. Zij kunnen hiervoor vrije dagen opnemen. Rouleer de collega's die vrij willen zijn.
  • Geef de mogelijkheid om de werktijden flexibel in te delen of om thuis te werken. Voor de wedstrijd een uurtje eerder weg, na de wedstrijd een uurtje later beginnen.
  • Maak er een bedrijfshappening van door 's morgens bijvoorbeeld eerst de wedstrijd te evalueren.
  • Plan lichtere werkzaamheden in op de dag na de wedstrijd.
  • Stel een collectieve vrije dag na de wedstrijd in het vooruitzicht als Nederland zich in de finale plaatst én onder de voorwaarde dat het verzuim onder controle blijft.

Geen stijging van verzuim
Het is goed om te weten dat dergelijke sportevenementen niet verzuimverhogend werken. Dat zou de werkgever op extra kosten jagen. Want verzuim kost nu eenmaal veel geld. Hoeveel? Het blijkt dat 90% van de ondernemers niet weten wat verzuim kost, laat staan wat 1% minder verzuim oplevert. Even geen wedstrijd? Kijk dan op www.bespaar1procent.nl en bereken wat 1% verzuimverlaging betekent.

Meer weten?
ArboNed houdt al jaren het verzuim bij rondom grote sportevenementen. Ben je benieuwd naar het verloop van het verzuim tijdens het WK? Via de website, LinkedIn en Twitter houdt ArboNed je op de hoogte.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers