Naheffing als gevolg Wet DBA

13-10-2016

De laatste tijd krijgt onze partner DVAN Advocatuur & Notariaat veel vragen over de mogelijke gevolgen van de invoering van de Wet deregulering arbeidsrelaties ('DBA'). Want wat als de Belastingdienst straks oordeelt dat een zzp’er geen zzp’er is, maar toch een werknemer? Wie betaalt de rekening voor deze (schijn)constructie? Zijn dat de opdrachtgevers of opdrachtnemers? Of toch beiden?

In dit artikel zal Thijs van Liempd, advocaat bij DVAN, kort uiteenzetten waarvoor een naheffing kan worden opgelegd en vervolgens een voorzet doen voor een bepaling waarmee je de naheffing en boetes bij de opdrachtnemer neer kunt leggen.

Wat valt onder de naheffing en bij wie wordt deze neergelegd?
Met de invoering van de Wet DBA kan de Belastingdienst een naheffing voor loonbelasting, premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke premie en boetes bij zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer neerleggen. Voor opdrachtgevers kan het dan wenselijk zijn om deze naheffing en boetes te verhalen op de opdrachtnemer. De vraag hierbij is: wat mag je wel en niet op de opdrachtnemer verhalen? Uitgangspunt is dat een opdrachtgever loonbelasting en premies volksverzekeringen wel bij een opdrachtnemer mag verhalen, maar premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke premie niet.

Hoe kan je (een deel van) het risico op naheffing en boetes bij de opdrachtnemer neerleggen?
Om het risico op naheffing van loonbelasting, premies volksverzekeringen en boetes (en eventuele andere schade) bij de opdrachtnemer neer te leggen, moet er een bepaling in de overeenkomst met de zzp’er worden opgenomen. Deze bepaling kan er als volgt uit zien:

"Opdrachtnemer vrijwaart Opdrachtgever voor iedere mogelijke aanspraak van de Belastingdienst, dan wel het UWV ter zake van respectievelijk belastingen en premies volksverzekeringen. Opdrachtnemer is verplicht de volledige schade te vergoeden die Opdrachtgever lijdt in verband met niet afgedragen premies volksverzekeringen en loonbelasting. Opdrachtgever mag ten aanzien hiervan te allen tijde tot verrekening overgaan met nog aan Opdrachtnemer verschuldigde bedragen."

Afsluitend
Het opnemen van de voorgaande bepaling is aan te raden, maar helaas niet zaligmakend. Het risico blijft namelijk bestaan dat de opdrachtnemer geen geld heeft. En zoals het gezegde luidt: 'van een kale kip kun je niet plukken'!

Voor vragen over dit onderwerp of hulp bij het opstellen/beoordelen van je zzp-overeenkomst, kun je contact opnemen met Thijs van Liempd via thijs.van.liempd@dvan.nl of +31 (0)30 - 285 03 04.

Lees ook: Wet DBA in werking getreden

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers