Nieuwe Europese cyberveiligheidsregels vastgesteld

02-8-2016

Bedrijven die 'essentiële diensten' aanbieden, zoals energie, transport, bankdiensten of diensten in de gezondheidssector, en bedrijven die online diensten aanbieden, zoals zoekmachines of cloudcomputerdiensten, moeten zich wapenen om cyberaanvallen te kunnen weerstaan. Dat staat in de richtlijn voor cyberveiligheid die het Europees Parlement heeft goedgekeurd. De richtlijn beoogt een hoog gemeenschappelijk niveau van netwerk- en informatiebeveiliging te waarborgen. Lidstaten worden daarom verplicht hun paraatheid te verbeteren en beter met elkaar samen te werken.

Adequate maatregelen
Bedrijven en organisaties uit de vitale infrastructuur, zoals energiemaatschappijen, banken en drinkwaterbedrijven, krijgen de verplichting om adequate maatregelen te nemen om beveiligingsrisico's te beheren en moeten ernstige beveiligingsincidenten aan de nationale bevoegde autoriteiten rapporten. Ook de aanbieders van digitale diensten, zoals cloudaanbieders, zoekmachines en online marktplaatsen moeten aan bepaalde minimumverplichtingen voldoen en grote incidenten bij de toezichthouder melden. Voor hen wordt een lichter regime ingevoerd dan voor de vitale infrastructuur. Kleinere online dienstverleners vallen buiten het bereik van de richtlijn.

Grensoverschrijdend
"Incidenten hebben heel vaak een grensoverschrijdend element. Er is dus meer dan één EU-lidstaat bij betrokken. Versnipperde bescherming tegen online dreigingen maakt ons allemaal kwetsbaar en vormt een grote bedreiging voor Europa als geheel. Deze richtlijn creëert eenzelfde netwerk- en informatiebeveiliging en verbetert de samenwerking tussen de EU-lidstaten, wat cyberaanvallen op de onderling verbonden infrastructuur helpt voorkomen", zei Andreas Schwab, rapporteur van het Europees Parlement.

De richtlijn wordt binnenkort gepubliceerd. Dan hebben lidstaten 21 maanden de tijd om de nieuwe regels in hun nationale wetgeving te verwerken en zes aanvullende maanden om aanbieders van essentiële diensten te identificeren.

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers