Nieuwe voorwaarden voor dragen eigen risico

30-8-2016

Er komen nieuwe voorwaarden voor eigenrisicodragers voor de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). Met deze nieuwe voorwaarden wil de overheid de concurrentieverhoudingen tussen de private en de publieke verzekeringsmarkt verbeteren. Eigenrisicodragers dragen vanaf 1 januari zowel het risico voor vast als flexibel personeel. Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA of dit willen worden, kunnen daarom het beste nu al stappen ondernemen.

Nieuwe eigenrisicodragers
Er is geen inlooprisico meer als een werkgever eigenrisicodrager wil worden. Dit betekent dat het UWV de kosten overneemt van lopende uitkeringen van zieke werknemers vanaf de datum waarop de werkgevers eigenrisicodrager zijn. Een aanvraag om eigenrisicodrager te worden, moet uiterlijk 1 oktober binnen zijn bij de Belastingdienst. Begin daarom op tijd met de voorbereiding. Dit stappenplan kan daarbij helpen.

Bestaande eigenrisicodragers
Werkgevers die al eigenrisicodrager voor de WGA zijn en dat ook na 1 januari willen blijven, moeten opnieuw een garantieverklaring indienen bij de Belastingdienst. Deze moet uiterlijk 31 december bij de Belastingdienst binnen zijn. Download hiervoor de modelgarantieverklaring bij de aanvraag eigenrisicodragerschap voor de WGA op www.belastingdienst.nl.

Niets doen
Let op: wie geen nieuwe garantieverklaring indient bij de Belastingdienst of dit niet op tijd doet, is vanaf 1 januari geen eigenrisicodrager voor de WGA meer. Deze werkgevers blijven dan nog wel verantwoordelijk voor de lopende uitkeringen en de reïntegratie van hun zieke werknemers tot de maximale termijn van tien jaar, gerekend vanaf de eerste uitkeringsdag van de werknemer.

Bekijk hier alle veranderingen

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers