Ongevallen met heftrucks verantwoordelijk voor 1700 slachtoffers waarvan 7 dodelijk

26-5-2014

In Nederland gebeuren elk jaar duizenden incidenten en ongevallen met vorkheftrucks. Elk jaar melden zich 1700 slachtoffers op de spoedeisende hulp na een ongeval met een heftruck en het aantal dodelijke slachtoffers ligt al enige jaren op gemiddeld 7 per jaar. Daarmee komen ongevallen met heftrucks op de 4e plaats van oorzaken van ongevallen op de werkvloer. Naast de verwondingen ontstaat er jaarlijks bovendien voor een enorm bedrag aan schade in magazijnen en aan materiaal. De roep om betere opleidingen of zelfs een heftruckrijbewijs worden daarom steeds sterker.

Wetgeving geeft aan dat een werknemer "specifiek deskundig is om een vorkheftruck te besturen". Wat dit inhoudt blijft verder vaag. Daardoor is het niet gemakkelijk te controleren of aan de regelgeving is voldaan. Ook blijken opleidingen vaak van onvoldoende kwaliteit te zijn. De vaak aangeboden dagopleidingen tegen bodemprijzen creëren een schijnveiligheid, waarbij aan de belangen van bedrijven en cursisten voorbij wordt gegaan.

Vorig jaar gaf minister Asscher al aan dat werkgevers zelf de veiligheid moeten vergroten, onder meer door te investeren in scholing. Een deugdelijke certificering van zowel opleiders als bestuurders zou helderheid kunnen scheppen en de veiligheid ten goede komen. Het werken met de heftruck krijgt inmiddels al extra aandacht van diverse inspecties. Alle reden dus om als werkgever te investeren in goede, gecertificeerde opleidingen.

Bron: Mammoet Training Center, preferred supplier van CLC-VECTA

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers