Opzegverbod zieke werknemer bij reorganisatie

04-11-2015

Ook al moet een ondernemer zijn bedrijf in verband met bedrijfseconomische redenen afslanken, het is hem dan sinds 1 juli 2015 niet toegestaan zieke werknemers te ontslaan. Onder de Wet werk en zekerheid (WWZ) loopt ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen namelijk ‘altijd’ via UWV. Bij die ontslagroute blijft het opzegverbod bij ziekte van kracht.

Het opzegverbod tijdens ziekte betekent dat de werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer in de eerste twee jaar van zijn ziekte niet mag opzeggen.

Twee ontslagroutes
Na de invoering van de nieuwe ontslagregels heeft de werkgever de keuze uit twee ontslagroutes: via UWV of ontbinding door de kantonrechter. Kiest hij voor de laatste route, dan moet er wel sprake zijn van disfunctioneren of van andere persoonlijke omstandigheden.

WWZ
Bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen is de werkgever onder de WWZ verplicht om naar UWV te gaan. Bij UWV is het opzegverbod tijdens ziekte altijd van toepassing. Dit betekent dat de werkgever bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen een zieke werknemer niet kan ontslaan.

Let op
Bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen kunnen werkgevers niet meer bij de kantonrechter terecht. Voorheen was dat wel mogelijk.

Bron: HR Praktijk

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers