Parkeerplaatsen van (attractie)parken onder omstandigheden 6 procent btw belast

12-10-2015

Onlangs heeft een rechtbank geoordeeld dat het aanbieden van parkeerplaatsen bij het nationale park De Hoge Veluwe belast is met 6% btw. Dit kan van belang zijn voor exploitanten van (attractie)parken, dierentuinen en andere dagbestedingsbedrijven.

De uitspraak
Park De Hoge Veluwe is te voet, op de (gratis) fiets en met de auto te bezoeken. Met de auto kan een beperkt deel van het park worden bereikt. Bezoekers die met de auto toegang willen krijgen, betalen per auto € 6,- bovenop de entreeprijs. De auto kan ook worden geparkeerd bij een van de drie ingangen voor € 2,-. In discussie is of het parkeren op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen belast is met het lage of het algemene btw-tarief.

De rechtbank oordeelt dat de parkeerdienst als bijkomende dienst kan worden aangemerkt bij het toegang verlenen tot het park. Het verlenen van de toegang tot het park is belast met 6% btw. De rechtbank acht het aannemelijk dat de mensen die hun auto daar parkeren bezoekers zijn van het park. Dit wordt benadrukt door de specifieke, afgelegen ligging van de parkeerplaatsen en het park. Het parkeren van de auto is voor een modale consument (bezoeker van het park met auto) geen doel op zich, maar maakt het bezoeken van het park aantrekkelijker. Daarbij vindt de rechtbank de lage vergoeding (€ 2,- ongeacht de duur) ook van belang. De bijkomende parkeerdienst volgt daarmee het fiscale lot van de hoofdprestatie en is derhalve belast met 6%.

Voor de praktijk
Het gelegenheid geven tot parkeren is in beginsel belast met 21%. Deze uitspraak biedt mogelijkheden om bij ondernemers, die als bijkomende dienst parkeergelegenheid bieden, het verlaagde btw-tarief toe te passen. Te denken valt in eerste instantie aan natuurparken, pretparken, attractieparken, sauna’s en zwembaden. Belangrijk is dat het parkeren geen doel op zich is en dat de parkeerplaatsen alleen worden gebruikt door de bezoekers. Zo liggen bijvoorbeeld Artis en Diergaarde Blijdorp midden in respectievelijk Amsterdam en Rotterdam, waardoor de parkeerplaats ook kan worden gebruikt voor een bezoek aan de stad.

Wat betekent dit voor jou?
Wil je een nadere toelichting en/of een beoordeling van concrete situaties? Neem dan contact op met BDO Accountants & Belastingadviseurs, partner van CLC-VECTA, via clcvecta@bdo.nl of +31 (0)30 - 284 98 21.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers