Praktijkvoorbeelden ontslag met wederzijds goedvinden

09-6-2016

Sinds invoering van de Wwz maken werkgever en werknemer vaker gebruik van de mogelijkheid om in goed overleg uit elkaar te gaan. Als werkgever en werknemer overeenstemming bereiken over de beëindiging van het dienstverband en de voorwaarden daarvan, spreekt men over een 'beëindiging met wederzijds goedvinden'.

Het voordeel van een beëindiging met wederzijds goedvinden is dat beide partijen weten waar zij aan toe zijn en kosten die gepaard gaan met het voeren van een gerechtelijke procedure bespaard worden. Een werkgever heeft geen redelijke grond nodig voor het ontslag en partijen kunnen afwijken van de wettelijke transitievergoeding. Vaak wordt wel een vergoeding betaald, soms hoger dan de transitievergoeding waar de werknemer recht op zou hebben.

De afspraken die worden gemaakt over de beëindiging van het dienstverband moeten sinds 1 juli 2015 schriftelijk worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Daarvoor was dit al gebruikelijk.

In de praktijk
Hoe gaat een onderhandeling over beëindiging met wederzijds goedvinden in zijn werk? Over welke punten kunt u onderhandelen? Wat kunt u doen als een ontslag via UWV of rechter weinig kans van slagen zal hebben, maar u toch graag afscheid wilt nemen van de werknemer? Of als een werknemer aankondigt naar de concurrent te willen gaan, maar een concurrentiebeding dat verbiedt? Lees verder op de website van XpertHR

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers