RAI Amsterdam gaat de strijd aan tegen afval
RAI Amsterdam heeft een zero waste ambitie. Dit betekent dat de RAI afval niet ziet als afval, maar als materiaal op zoek naar een nieuwe bestemming. Al het RAI- afval wordt volledig gerecycled en dient als grondstof voor nieuwe producten. Om het scheidingspercentage te verhogen, kregen 70 medewerkers van RAI Amsterdam inzicht in de waarde van afval tijdens het RAI Zero Waste LAB, een sociaal experiment, georganiseerd door RAI Amsterdam en afvalinzamelingspartner ICOVA.
Kostenbesparend en milieuvriendelijk
Tijdens het RAI Zero Waste LAB werd 100% restafval ontleed. Het ging hierbij om kantoorafval, evenementenafval en kantineafval. Medewerkers kwamen er achter dat grondstoffen na goed scheiden helemaal geen restafval hoeft te zijn. Uit het restafval werd onder andere papier, plastic, GFT afval gehaald. Deze soorten afval zijn veel goedkoper om afgevoerd en verwerkt te worden dan restafval. Uiteindelijk bleef er van het 100% aangeleverde restafval nog maar 9% restafval over. Als dit jaarlijks het geval zou zijn, zou dit een kostenbesparing van ruim 150.000 euro per jaar opleveren. Kortom, afvalscheiding loont!
Koploper in afvalmanagement
RAI Amsterdam wil met haar afvalmanagement behoren tot ‘worlds best class’ binnen de congres- en evenementenindustrie. Als ambitieuze koploper investeert RAI Amsterdam sinds 2007 volop in innovatieve oplossingen om efficiënter afval te managen. Sindsdien zijn er grote stappen gemaakt. Sinds 2012 is met ICOVA (onderdeel van Shanks Group) met succes een ‘zero waste’ traject afgelegd.
Meer weten over afvalmanagement en de duurzaamheidsresultaten bij RAI Amsterdam? Bekijk dan het duurzaamheidsverslag van 2015!