Sascha van Esdonk overleden

31-7-2014

Met onderstaand bericht heeft de familie van Sascha van Esdonk ons geïnformeerd over haar overlijden. Namens leden en bestuur van CLC-VECTA is een teken van medeleven verzonden. We wensen familie, vrienden, (oud-)collega's en andere naasten veel sterkte met dit verlies.

29 juli 1953 - 27 juli 2014

In stilte heeft Sascha ongelofelijk dapper haar lot gedragen, toen ze ziek werd en uiteindelijk bleek dat ze haar ziekte niet meer te boven kon komen. Voor ons, haar kinderen en kleinkinderen, wilde ze doorgaan, en we hebben genoten van alle mooie momenten met haar.

Sascha van Esdonk werd geboren als Francisca Akersloot, en was de dochter van Han Akersloot en Corrie Hoppener. Ze had één zusje: Lia (overleden in 2001). In 1963 hoorde Sascha een EP’tje van Rita Reys met de Dutch Swing College Band, en daarmee was reeds op tienjarige leeftijd haar liefde voor de jazz geboren. Die liefde was zo groot dat ze van de jazz haar vak maakte: voor haar 'grote ster' Rita Reys en talloze andere artiesten, zoals Het Rosenberg Trio, Toots Thielemans, Pia Beck, Tonny Eyk, Johnny Griffin, Ann Burton, Jan Akkerman, Harry Edison, Piet Noordijk, Michiel Borstlap en Trijntje Oosterhuis verzorgde ze gedurende vier decennia boekingen en theatertournees. Dat deed ze onder de naam Jazz Between The Dikes en later Sascha van Esdonk Produkties. Jazz Between The Dikes werd omgedoopt tot platenlabel, waarmee ze vele musici de kans bood eigen albums op te nemen, en de kans creëerde haar artiesten nog beter te promoten. Op den duur werd hier nog een tweede label, Serendip, aan toegevoegd.

In haar rol als artiestenmanager legde Sascha niet alleen een goed zakelijk instinct aan de dag, maar meer nog dan dat een groot en sociaal hart voor de mensen met wie ze werkte. Met velen van hen bouwde zij een warme vriendschappelijke band op. En ze bleef zich er al die jaren voor inzetten dat 'haar' musici door klanten correct behandeld werden; alles was er haar aan gelegen dat zij onder prettige omstandigheden hun werk konden doen en zo goed mogelijk voor de dag konden komen. Een concert werd tot in de puntjes voorbereid: een goed gestemde vleugel, mooi theaterlicht, stage plans, een degelijke kleedkamer, goed eten en drinken. Sascha was een vakvrouw pur sang, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de artiesten in haar 'stal'.

Ook op de achtergrond heeft Sascha zich vele jaren belangeloos ingezet voor de muziek. Als bestuurslid van de branchevereniging VECTA, die mede dankzij haar een sterke professionalisering doormaakte, zette ze zich in voor een betere rechtspositie van artiesten en musici in Nederland. Ze stond samen met Jan Riemeijer aan de basis van het VECTA Garantiefonds, dat tot op de dag van vandaag garant staat voor de financiële risico’s van evenementenorganisatoren. Veelvuldig overleg met het Ministerie van Financiën leidde tot een verlaging van het BTW-tarief op artistieke prestaties. En met de Buma kruiste ze regelmatig de degens om tot een allesomvattende regeling te komen voor de afdracht van auteursrechten. Het vervulde haar met trots dat ze, soms na jarenlang gesteggel, ook op dit gebied concrete resultaten boekte.

De familie, neemt afscheid van een warme en betrokken moeder, schoonmoeder en oma. We zijn verdrietig dat we Sascha, daags voor haar 61ste verjaardag, al moeten missen. Maar vooral zijn we zijn intens dankbaar voor de jaren waarin zij bij ons was, voor haar wijsheid en levenslust, en voor al het goede dat zij ons gegeven heeft. Dit alles koesteren we in ons hart.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers