Soka-Bau scherpt regels aan voor Nederlandse ZZP'ers

21-2-2017

Middels diverse e-mails (in bezit van de Duitsland helpdesk Nedax) blijkt dat vakantiefonds Soka-Bau de regels flink heeft aangescherpt inzake de vrijstelling, vakantiegeld afdrachten naar Soka-Bau, voor Nederlandse ZZP'ers. Tijdens het gesprek tussen Nedax en de afdeling Nederland van Soka-Bau op 16 september 2014 werd nog de indruk gewekt dat ZZP'ers automatisch werden vrijgesteld voor de vakantiegeld afdrachten naar Soka-Bau. Dit aangezien een ZZP geen loondienstverband heeft met zijn eigen bedrijf. Daar is men nu op terug gekomen, gezien het recentelijke e-mail verkeer tussen Soka-Bau en enkele Nederlandse bedrijven. Soka-Bau benadrukt nu nadrukkelijk dat de bewijsplicht dat men een ZZP is (het overleggen van documenten voor Soka-Bau) niet voldoende is. Lees verder op de website van Nedax.

Standbouw vrijgesteld van Soka-Bau afdracht?
Eerder berichtten we over een lid van wie we hebben vernomen dat zij bij aanmelding bij Soka-Bau, gezien de aard van de werkzaamheden die zij verrichten, op grond van het Bautarifverträge (BRTV/VTV) vrijstelling hebben gekregen voor afdrachten aan het vakantiefonds. Het opbouwen van beursstands en winkelinrichtingen valt namelijk niet onder de Duitse bouw cao (en dus ook niet onder Soka-Bau) volgens het verkregen mailbericht van Soka-Bau.

Let wel, er is hiermee geen algemene vrijstelling voor de standbouwsector of alle bedrijven die deze activiteiten verrichten gegeven door Soka-Bau, maar het biedt wel houvast voor vergelijkbare bedrijven om ook een vrijstelling aan te vragen. We raden onze leden dit dan ook van harte aan.

Bron: Nedax

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers