'Staat van het MKB' nieuw platform voor kennis over het mkb
Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen slaan de handen ineen om meer informatie en gegevens over het MKB te verzamelen en hen daarmee beter van dienst te zijn. Deze informatie wordt gebundeld op het nieuwe kennisplatform 'De Staat van het MKB'. Het platform werd vandaag gelanceerd in de Malietoren in Den Haag in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima.
Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf omvat een diversiteit aan bedrijven. De groenteboer en kapper om de hoek maken deel uit van het mkb, maar ook bedrijven met tweehonderd werknemers, innovatieve start-ups en zzp-ers.
"Om goed inzicht te krijgen in deze diversiteit aan bedrijven is het nodig gedetailleerde informatie te hebben", zegt minister Kamp van Economische Zaken. "De Staat van het MKB is daarbij een waardevol instrument. Het helpt ons bij het opstellen van maatregelen waarmee we mkb-bedrijven van dienst kunnen zijn om verder te groeien. Belangrijk, want het mkb is cruciaal voor de economie van Nederland. mkb-bedrijven zetten samen 888 miljard euro om en zijn goed voor 7 van de 10 banen in het bedrijfsleven."
"Mkb-bedrijven, groot en klein, domineren het ondernemerslandschap en zijn cruciaal voor de werkgelegenheid en innovatie. Hoewel dit besef breed wordt gedragen, zien wij dat in beleid en regelgeving nauwelijks terug. Dan zijn we opeens allemaal multinationals", aldus Michaël van Straalen, voorzitter MKB-Nederland. "Denk aan twee jaar loondoorbetalingsplicht bij ziekte, wat dit betekent voor een klein bedrijf. Wat mij betreft moet deze bundeling van kennis over het mkb ertoe bijdragen dat wet- en regelgeving ook beter op dat mkb wordt afgestemd. De maat van het mkb moet voorop staan! Van de Staat van het MKB naar de maat van het mkb."
In opdracht van het ministerie van Economische Zaken leverde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nieuw cijfermateriaal waarmee 'de staat' van het mkb beter dan voorheen in kaart is gebracht. Dit is terug te vinden op www.staatvanhetmkb.nl. Naast actuele cijfers en feiten geeft de website toegang tot verdiepende studies en achtergrondartikelen. De komende tijd wordt het kennisplatform uitgebreid in samenwerking met partners uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere overheden. Geïnteresseerden kunnen zich melden via meedoen@staatvanhetmkb.nl.
De Staat van het MKB is tot stand gekomen door samenwerking tussen het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering, het ministerie van Economische Zaken, het Centraal Bureau voor de Statistiek, MKB-Nederland en DARE, een groep hoogleraren die zich richt op ondernemerschap.
Hare Majesteit de Koningin was aanwezig bij de lancering van De Staat van het MKB in het kader van haar werkzaamheden voor het Nederlands Comité voor ondernemerschap en financiering. Het initiatief voor De Staat van het MKB is afkomstig van dit Comité.
Bron: MKB-Nederland