Subsidieregeling praktijkleren voor jou als horecaondernemer van toepassing?

06-6-2016

Sinds 1 januari 2014 is er de ‘Subsidieregeling voor praktijkleren’. Deze regeling komt in de plaats van de afdrachtvermindering onderwijs. Indien je een erkend leerbedrijf bent en/of werknemers binnen opleidingstrajecten in dienst hebt waarvoor je het praktijkdeel van de opleiding verzorgt, dan kun je tot € 2.700 per werknemer per studiejaar verdienen! Wanneer kun je als horecaondernemer van deze regeling gebruikmaken?

De subsidie: voor wie en waarvoor?
De subsidie is een tegemoetkoming voor een werkgever in de kosten die hij maakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student. De subsidieregeling richt zich vooral op:

  • kwetsbare groepen binnen de arbeidsmarkt bij wie jeugdwerkloosheid een groot probleem is;
  • studenten die een opleiding volgen in sectoren waar een tekort ontstaat aan gekwalificeerd personeel, dat onmisbaar is voor de Nederlandse economie.

In de subsidieregeling wordt onder werkgever verstaan: het bedrijf of de organisatie dat het praktijkdeel van de opleiding voor de deelnemer verzorgt. Ook wanneer je uitzendkrachten inhuurt, kun je mogelijk van deze subsidie gebruik maken.

Doelgroepen
De regeling is bedoeld voor de volgende voor de horeca interessant zijnde doelgroepen:

  • Leerlingen die een leerwerktraject volgen in het vmbo. Dit traject is specifiek gericht op het behalen van een startkwalificatie op het niveau van een basisberoepsopleiding;
  • Deelnemers in het mbo die een opleiding volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), met minimaal 200 begeleide onderwijsuren en minimaal 610 uren beroepspraktijkvorming per studiejaar.

Opleidingen
Werkgevers komen alleen voor subsidie in aanmerking als de deelnemer of student een volledig onderwijsprogramma volgt voor een erkend kwalificerend diploma, dus geen deelcertificaten. Hierbij kan gedacht worden aan de volgende opleidingen:

  • Leerlingen op MBO Niveau 2: Niveau 2 leidt op tot kok, gastheer/-vrouw of medewerker fastservice.
  • Leerlingen op MBO Niveau 3: Niveau 3 leidt op tot zelfstandig werkend kok, zelfstandig werkend gastheer/-vrouw, bartender, receptionist(e) of eerste medewerker fastservice.
  • Leerlingen op MBO Niveau 4: Niveau 4 leidt op tot horecaondernemer hotel/restaurant, horecaondernemer café/bar, horecaondernemer fastservice, leidinggevende bediening/keuken en bedrijfsleider fastservice.

Studiejaar
De werkgever ontvangt de subsidie per studiejaar, naar verhouding van de periode dat de werkgever gedurende het studiejaar daadwerkelijk de (praktijk)begeleiding op de werkvloer heeft verzorgd.

Administratie
De werkgever dient om gebruik te kunnen maken van de subsidieregeling een administratie van de aanwezigheid, behaalde kwalificaties en (praktijk)begeleiding van de leerling/deelnemer/student/werknemer bij te houden. RVO legt geen voorschriften op hoe de administratie precies gevoerd moet worden, dit vanwege uiteenlopende werkwijzen in verschillende beroepssectoren en opleidingstrajecten. Het administreren van de begeleiding is dus vormvrij. Het uitgangspunt van RVO is dat de werkgever bij de begeleiding van een deelnemer vaak al beschikt(e) over de benodigde administratieve registraties en vastleggingen. De werkgever dient, indien hier om wordt verzocht door RVO, per deelnemer deze administratie te kunnen tonen.

Aanvraag
De subsidieaanvraag voor het studiejaar 2015-2016 dient door de werkgever vanaf 2 juni 2016, doch uiterlijk vóór 15 september 2016 (17.00 uur) te worden ingediend. Er zal achteraf steekproefsgewijs controle plaatsvinden door RVO.

Subsidie
De verdeling van de beschikbare ‘subsidiepot’ vindt vervolgens jaarlijks na afloop van het studiejaar, maar voor het einde van het kalenderjaar plaats over alle kwalificerende werkgevers die tijdig een aanvraag hebben ingediend, op basis van de aantallen door hen gerealiseerde praktijkleerplaatsen of werkleerplaatsen. Het bedrag per plaats is gemaximeerd op € 2.700. Het te ontvangen subsidiebedrag is voor werkgevers op voorhand dus niet bekend.

Bron: BDO

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers