Terreurdreiging en een gepland event; wat nu?

03-5-2016

Het organiseren van een evenement stond al in het teken van vele punten van aandacht. Maar de recente gebeurtenissen in Frankrijk en België hebben hier beslist nog een extra dimensie aan toegevoegd. "Kort na de aanslagen in Brussel, kregen we diverse vragen vanuit opdrachtgevers, organisatoren en leveranciers over hoe nu precies om te gaan met terreurdreiging en de gevolgen daarvan voor geplande beurzen en evenementen. Denk aan terugbetaling van toegangskaarten en afgelasting of verplaatsing. Voor wiens rekening komen de kosten en wat is er wel of niet te verzekeren? Daarom hebben we onze partner Meeùs Media om toelichting en het nut en de noodzaak van verzekeren gevraagd", aldus Riemer Rijpkema, directeur CLC-VECTA.

Groot molest en klein molest
"Het mooie is dat een evenementenverzekering, zoals de CLC-VECTA event verzekering, een zeer ruime omschrijving geeft van wat er verzekerd wordt. Maar daarom is het des te belangrijker goed kennis te nemen van de uitsluitingen en bijzondere omschrijvingen", aldus Wim Maas, directeur Meeùs.

Standaard kent de polis een uitsluiting van molest die nader wordt gedefinieerd. De uitgesloten risico’s betreffen het zogenaamde groot molest risico’s (zie kader). Daar waar sprake is van (dreiging van) terreur en terroristische aanslagen is het belangrijk om te weten dat deze risico’s onderdeel zijn van het zogenaamde klein molest. Na de aanslag in New York (9/11) is er in Nederland een verzekeringspool tot stand gekomen, die we kennen als de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschade (de NHT). Deze NHT geeft dekking voor schade door terrorisme tot maximaal een verzekerde som van 1 miljard euro. Overige klein molest risico’s (zie kader) worden in principe nog steeds verzekerd onder de standaard dekking.

Afgelasting verzekerd?
Van groot belang is dat afgelasting onder deze omstandigheden wordt ingegeven door een beslissing vanuit een overheidsorgaan. Een opdrachtgever of organisator van een beurs of evenement kan dus niet zomaar beslissen om vanwege een terreurdreiging zijn evenement af te gelasten om vervolgens te rekenen op vergoeding van de onkosten door verzekeraars onder de afgesloten eventverzekering. Een ander geval is het indien de locatie onbereikbaar wordt, zoals bijvoorbeeld het geval was tijdens de lock-down in Brussel. En hoe zit het dan met verplaatsing van het evenement of terugbetaling van verkochte en betaalde toegangskaarten? Wim Maas licht toe: "Voor verplaatsing geldt hetzelfde als afgelasting; er moet sprake zijn van een beslissing vanuit een overheidsorgaan wil er sprake zijn van dekking. Terugbetaling van toegangskaarten komt, onder voorwaarden, enkel in aanmerking voor compensatie indien er bij de verzekering een recettedekking is gesloten." 

Casus: Organisator > Exposant > Standbouwer
Stel nu dat je als standbouwer opdracht hebt gekregen om een stand te realiseren voor een exposant tijdens een beurs en de organisator besluit, op basis van terreurdreiging zonder beslissing vanuit een overheidsorgaan, de beurs te annuleren. Wie draait er dan op voor de door de standbouwer gemaakte kosten? In principe brengt de standbouwer gemaakte kosten in rekening bij zijn opdrachtgever, de exposant. Er is immers sprake van een overeenkomst tussen beide partijen. De exposant zal zich dan weer melden bij de organisator. Een vergelijkbare situatie kan zich voordoen bij een door een artiesten- of evenementenbureau ingehuurde artiest in opdracht van een opdrachtgever. Verzekerd ja of nee? "Dit maakt geen onderdeel uit van de dekking van een gesloten evenementenverzekering, tenzij er sprake zou zijn van een afgelasting op last van een overheidsbeslissing", aldus Wim Maas. En biedt een aansprakelijkheidsverzekering dan nog houvast? Helaas niet, de aansprakelijkheidsverzekering dekt in de basis alleen goederen en letselschade en dergelijke financiële schade kunnen daarom hier al niet terecht.

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Mail dan naar info@clcvecta.nl!  

De veranderende wereld heeft tot gevolg dat door verzekeraars de risico’s voortdurend opnieuw zullen worden afgewogen. Bij het aanbieden van de verzekering voor een evenement kan een verzekeraar dus altijd een beoordeling maken van de recente risico’s en omstandigheden. Uitzondering hierop zijn de regelingen die vallen onder een zogenaamde doorlopende dekking. In deze situatie is er op enig moment een afweging gemaakt en worden de evenementen die in de polisperiode worden aangeboden op gelijke basis en zonder onderscheid geaccepteerd mits deze passen binnen de afgesproken parameters. De CLC-VECTA event verzekering is hier een goed voorbeeld van.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers