Teruggaafverzoeken buitenlandse btw uiterlijk 30 september 2016 indienen

15-9-2016

Ondernemers kunnen de btw die zij in 2015 in andere EU-lidstaten hebben betaald terugvragen. Dit teruggaafverzoek moet uiterlijk 30 september 2016 zijn ingediend. Dit gebeurt elektronisch. Nederlandse ondernemers moeten hiervoor gebruik maken van de portaalsite van de Nederlandse Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt het teruggaafverzoek vervolgens door naar de betreffende EU-lidstaat.

De datum van 30 september 2016 is bindend! Verzoeken die te laat zijn, hoeft een EU-lidstaat niet in behandeling te nemen.

Aanvragen inloggegevens portaalsite
Voor het indienen van het elektronische teruggaafverzoek moet de ondernemer inloggegevens aanvragen bij de Belastingdienst. Houd er rekening mee dat het toekennen van de inloggegevens een aantal weken kan duren.

BDO
, partner van CLC-VECTA, kan als intermediair het teruggaafverzoek namens de ondernemer indienen. De ondernemer zal ook in dat geval inloggegevens voor zichzelf moeten aanvragen en BDO via de portaalsite moeten machtigen om het teruggaafverzoek namens hem in te kunnen dienen.

Wie heeft recht op teruggaaf?
Ondernemers die in eigen land recht hebben op (gedeeltelijke) aftrek van voorbelasting kunnen de buitenlandse btw (gedeeltelijk) terugvragen. Uiteraard moet de ondernemer over een factuur beschikken die aan hem is gericht en aan de wettelijke factuurvereisten van de betreffende EU-lidstaat voldoet.

Ondernemers zonder recht op aftrek kunnen de buitenlandse btw niet terugvragen. Dit zijn ondernemers die uitsluitend vrijgestelde prestaties verrichten, onder de landbouwregeling vallen of ontheffing hebben van administratieve verplichtingen.

Bron: BDO Accountants & Belastingadviseurs

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers