Uitzendregels gelden in principe ook voor payrolling

08-2-2017

Hoge Raad, 4 november 2016 - De Hoge Raad heeft twee arresten gewezen die van belang zijn voor payrolling. De Hoge Raad heeft in deze zaken geoordeeld dat ook bij andere driehoeksrelaties dan het traditionele uitzenden gebruik kan worden gemaakt van de zogenoemde uitzendovereenkomst én dat dan ook het verlichte arbeidsrechtelijke regime toegepast kan worden.

In deze zaken gaat het om de vraag of de werknemers die als payrollers in dienst zijn van de ene onderneming (de opdrachtnemer) en werkzaam zijn bij een andere onderneming (de opdrachtgever), al dan niet verplicht zijn om deel te nemen aan de verplichte pensioenregeling voor werknemers in de uitzendbranche. Deelname aan deze pensioenregeling geldt voor "uitzendkrachten die op basis van een uitzendovereenkomst werkzaam zijn voor een uitzendonderneming (...). Hierbij wordt verstaan onder:

uitzendonderneming: de natuurlijke of rechtspersoon die voor ten minste 50% van het totale premieplichtig loon op jaarbasis uitzendkrachten ter beschikking stelt van (uitzendt naar) opdrachtgevers, zijnde de werkgever in de zin van artikel 7:690 BW.
uitzendovereenkomst: de arbeidsovereenkomst, waarbij de ene partij als werknemer door de andere partij als werkgever in het kader van de uitoefening van het beroep of bedrijf van die werkgever ter beschikking wordt gesteld van een derde om krachtens een door deze aan die werkgever verstrekte opdracht arbeid te verrichten onder toezicht en leiding van de derde. (…)"

De werkgever in deze zaak levert gekwalificeerd medisch specialistisch personeel aan ziekenhuizen, zorginstellingen en thuiszorgorganisaties. Lees de volledige samenvatting van de uitspraak op de website van XpertHR. Geen abonnee? Om het complete artikel te ontvangen, neem je als lid van CLC-VECTA contact op met ons bureau via info@clcvecta.nl of +31 (0)346 - 352 444.

Bron: XpertHR

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers