Van Straalen: 'WWZ legt grauwsluier over arbeidsmarkt'
Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland vindt dat de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), die vorig jaar is ingegaan, zo snel mogelijk moet worden aangepast. In een interview met NRC vandaag stelt hij dat de wet is mislukt. "De wet doet het tegenovergestelde van wat oorspronkelijk de bedoeling was en legt een grauwsluier over de arbeidsmarkt." Vooral kleinere werkgevers kunnen de kosten en risico’s die de wet met zich meebrengt niet dragen.
Sociaal Akkoord
In het Sociaal Akkoord van 2013 spraken werkgevers, werknemers en overheid gezamenlijk af dat ontslag sneller, eenvoudiger en goedkoper zou worden. Van Straalen: "De intenties zijn nog altijd goed, maar we zien er niets van terug in de praktijk. Werkgevers kiezen ervoor om mensen niet of minder vaak in vaste dienst te nemen. Vast werk wordt vaster en je ziet een enorme toename van flexibele contracten."
Volgens de voorzitter van MKB-Nederland zijn werknemers onder de nieuwe wet te veel een risico geworden. "Ondernemers moeten zieke medewerkers twee jaar lang loon doorbetalen en daarna met een transitievergoeding laten vertrekken. Je ziet steeds meer slapende contracten: de zieken blijven in dienst en dat is niet goed. Ook bij bedrijfsbeëindiging ben je die transitievergoeding verschuldigd. Als kleine ondernemer is je pensioen daardoor helemaal weg. Schrijnend." Ook in sectoren met seizoenswerk zijn er problemen omdat er nu langere tijd moet zitten tussen korte contracten, aldus de mkb-voorzitter.
Kantonrechter
Hij wijst erop dat ontslag ook niet sneller of eenvoudiger is geworden. Het aantal ontslagaanvragen dat door de kantonrechters wordt afgewezen, is sinds de WWZ fors toegenomen. "Anders dan voorheen moet de kantonrechter de aanvraag nog maar op één ontslaggrond toetsen en daarbij kijken of een werkgever genoeg heeft gedaan om het ontslag te voorkomen. Een optelsom van factoren is niet meer mogelijk. De wetgever hanteert een rigide systeem en de kantonrechters voeren het stipt uit."
Van Straalen wil nu zo snel mogelijk met de vakbeweging om tafel en de ongerechtigheden uit de wet halen. "Voor werknemers is dit ook niet goed. Het leidt tot enorme spanningen in bedrijven en op de arbeidsmarkt. Weg met die grauwsluier."
Lees hier het hele interview.
Bron: MKB-Nederland