VAR-verklaring verdwijnt definitief per 1 mei 2016
De Eerste Kamer heeft op 2 februari jl. ingestemd met de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). De wetswijziging wordt van kracht per 1 mei 2016 en schaft het gebruik van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) af.
De wet DBA heeft gevolgen voor bedrijven die zelfstandigen (zzp’ers/freelancers) inhuren. Tot op heden geeft de VAR zekerheid over de aard van de arbeidsrelatie (arbeidscontract/overeenkomst van opdracht). Door zelfstandigen te vragen een VAR te overleggen kunnen werkgevers zich vrijwaren van inhoudings- en premieplicht voor de loonheffingen en verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen.
Opdrachtgever en opdrachtnemer worden na inwerkingtreding van de wet DBA gezamenlijk verantwoordelijk gemaakt voor controle op de (fiscale) beoordeling van de arbeidsrelatie. Opdrachtgevers, -nemers en hun belangorganisaties kunnen (nu al) overeenkomsten voorleggen aan de Belastingdienst. Die beoordeelt wie verantwoordelijk is voor afdracht van loonheffingen. De Belastingdienst publiceert overeenkomsten waarbij geen sprake is van een dienstbetrekking en stelt, in samenwerking met VNO-NCW en MKB, modelovereenkomsten op. Daarnaast heeft CLC-VECTA eind januari een branchemodelovereenkomst voor zzp'ers in de standbouw ter beoordeling aangeboden aan de Belastingdienst.
De wetswijziging gaat per 1 mei 2016 in. Na deze datum verdwijnt de VAR. De regering heeft aangegeven dat een ‘implementatiefase’ geldt van 1 jaar, waarin de Belastingdienst terughoudend zal handhaven.
Bron: XpertHR