Verbod op inhoudingen en verrekeningen met het minimumloon per 1 januari 2017

05-1-2017

Op 1 juli 2015 is de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) in werking getreden. De wet is bedoeld om onderbetaling van werknemers tegen te gaan, met name bij zogeheten ketenconstructies. Een deel van de wet is later ingegaan, namelijk pas op 1 januari 2017. Vanaf die datum moet je als werkgevers het volledige wettelijke minimumloon uitbetalen. Op het minimumloon mogen alleen volgens de wet verplichte of toegestane bedragen worden ingehouden. Verrekeningen met het wettelijk minimumloon zijn met ingang van deze datum eveneens niet meer toegestaan.

Deze maatregel was een aantal keren uitgesteld, waarbij er was toegezegd dat er uitzonderingen voor huisvesting en de premies voor de zorgverzekeringen zouden komen. In oktober 2016 zijn de voorwaarden voor die extra uitzonderingen bekend gemaakt en vervolgens is het verbod (inclusief alle uitzonderingen) op 1 januari 2017 van kracht geworden.

In de Servicebrief Lonen van januari 2017 lees je meer over het verbod op inhoudingen en verrrekeningen met het minumumloon. Je kunt de Servicebrief hier downloaden.

Meer informatie
Voor meer informatie of een advies op maat, neem je contact op met BDO via clcvecta@bdo.nl of +31 (0)30 - 284 98 21.

Bron: BDO Accountants & Belastingadviseurs

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers