Verlof tijdens het WK

20-6-2014

Het Nederlands elftal heeft op het WK de achtste finale bereikt. Heb jij al afspraken gemaakt met jouw werknemers voor de laatste poulewedstrijd én voor de komende periode, nu de oranjekoorts toeneemt?

Maandag 23 juni a.s. speelt het Nederlands elftal om 18.00 uur af tegen Chili. Mogelijk willen jouw werknemers eerder naar huis. Mag of moet je dit toestaan? En mag je actie ondernemen, als een van jouw werknemers niet mee wil doen aan jouw WK-acties? In de wetgeving is hierover niet specifiek iets opgenomen. Het belangrijkste is dat je als werkgever van tevoren duidelijke afspraken maakt met jouw werknemers.

Mijn werknemer wil eerder weg om op tijd thuis te zijn voor de wedstrijd. Welke verlofregels gelden nu, wat zijn de rechten en plichten?
Een werknemer die eerder naar huis wil, zal in principe verlof moeten nemen. Of, als het werk het toelaat, hij begint een paar uur eerder of werkt de volgende dag langer door.

Ik sluit mijn bedrijf eerder op de dag van de wedstrijd. Moeten mijn werknemers hiervoor wel of geen verplichte verlofuren opnemen?
Als je besluit jouw bedrijf eerder te sluiten, dan zou je op grond van goed werkgeverschap kunnen aangeven dat een werknemer geen vrij hoeft te nemen. Op dit punt wordt het principe van 'redelijkheid en billijkheid' gehanteerd. Realiseer je dat, wanneer je werknemers verplicht om verlofuren op te nemen naar aanleiding van jouw besluit, dit kan leiden tot discussies.

Mijn werknemers willen het WK op het werk zien. Moet ik dit toestaan?
Een flexibele opstelling van werkgever en werknemer leidt er toe dat werkgevers kunnen profiteren van zo’n evenement. Gezamenlijk kijken op het werk geeft een positieve stimulans aan de teamspirit, en dat leidt tot meer gemotiveerde werknemers. Een goede reden dus om hier wel toestemming voor te geven. Als werkgever mag je het echter wel verbieden. In bepaalde omstandigheden is dit ook aan te raden, bijvoorbeeld als de veiligheid van jouw werknemers in het geding kan komen.

Ik ben helemaal in WK-stemming, maar een van mijn werknemers wil er niets mee te maken hebben. Mag ik deelname aan activiteiten verplichten?
Je kunt jouw werknemer niet verplichten om voetbal te kijken of aan een poule deel te nemen bijvoorbeeld. Uitzondering hierop kunnen activiteiten zijn, die direct te maken hebben met de werkzaamheden. Denk aan bepaalde marketingactiviteiten rond dit thema of het dragen van een oranje bedrijfsuniform.

Meer weten?
Op de website van ArboNed, preferred supplier van CLC-VECTA, lees je nog meer tips voor het maken van afspraken met jouw werknemers.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers