VVD en PvdA pleiten voor beveiligingsfonds voor evenementen

01-12-2015

VVD en PvdA willen € 1 miljoen reserveren voor een fonds om culturele evenementen te beveiligen. Het geld is bedoeld om het 'het vrije woord en de vrijheid van expressie' te beschermen.

De twee coalitiepartijen vrezen dat culturele instellingen evenementen zullen annuleren wegens de opgelopen beveiligingskosten. Het ‘beveiligingsfonds’ is onderdeel van de Cultuurbegroting, die gisteren in de Tweede Kamer werd behandeld. Voor de cultuurplannen willen PvdA en VVD € 13,5 miljoen reserveren.

Het plan van kamerleden Monasch (PvdA) Van Veen (VVD) kon op instemming rekenen van de andere Kamerleden, maar zij vinden het onjuist daar geld uit de cultuurbegroting aan te besteden. “We geven miljoenen uit aan beveiliging van sportwedstrijden, waarom moeten we dat bij cultuur apart regelen?”, zei Alexander Pechtold ( D66). “Daar ligt een taak voor politie en justitie.”

Monasch en Van Veen stelden verder voor om € 13,5 miljoen bij gemeenten weg te halen en aan de cultuurbegroting toe te voegen. Dit zou echter volgens minister Jet Bussemaker (Cultuur) door gemeenten als onbehoorlijk bestuur opgevat kunnen worden. Zij liet in het debat met de Tweede Kamer maandag weten het voorstel daartoe niet te zien zitten.

Monasch en Van Veen betwijfelen of gemeenten de gelden uit dit potje wel volledig bij culturele instellingen terecht laten komen en houden vast aan hun voorstel, dat de instemming van hun fracties heeft. De oppositie kondigde daarop een extra debat over de begroting van Binnenlandse Zaken aan, omdat deze na eerdere goedkeuring door de Tweede Kamer moet worden opengebroken. Vandaag stuurt het kabinet een brief naar de Tweede Kamer.

In het plan van VVD en PvdA is € 2,5 miljoen bestemd voor festivals. € 1 miljoen wordt gereserveerd voor een fonds waaruit musea verzekeringspremies kunnen betalen. Verder gaat er geld naar opera, kunstinstellingen en topgezelschappen en toporkesten.

Bron: Entertainment Business

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers