Wat te doen als schulden jouw werknemer teveel worden?

18-7-2014

Terwijl Nederland langzaam uit de crisis kruipt, blijft het het aantal mensen met schulden stijgen. In 2013 had ruim 27% van alle huishoudens in Nederland een betalingsachterstand. Soms lopen de schulden zo hoog op, dat mensen de grip op hun leven verliezen. Hierdoor ontstaan vaak ook problemen op andere gebieden, zoals relatieproblemen of verminderd functioneren in het werk. Wanneer dit leidt tot uitval, hebben zowel werknemer als werkgever baat bij een snelle en effectieve aanpak. ArboNed, preferred supplier van CLC-VECTA, is daarom een samenwerking gestart met de Sociale Raadsvrouw, expert in het begeleiden van werknemers met schulden.

Schulden combinatie van problemen
Niet alleen het aantal mensen dat aanklopt bij schuldhulpverlening is vorig jaar toegenomen. Ook de hoogte van het gemiddelde schuldbedrag is gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van NVKK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. Een op de drie mensen die zich meldt bij schuldhulpverlening, is ook bekend bij andere hulpverlenende instanties, zoals maatschappelijk werk, GGZ of Centrum voor Jeugd en Gezin. Omdat het vaak gaat om om een combinatie van sociale, financiële en psychische problemen, is het moeilijk om zonder hulp van buitenaf uit de schulden te komen.

Meer druk bij de werknemer
Uit onderzoek blijkt dat de gemeentelijke kredietbanken steeds minder mensen doorsturen naar de wettelijke schuldsanering (WNSP). Dit betekent dat er meer druk komt te liggen bij de schuldenaren zelf. Bijna de helft van deze groep heeft inkomen uit werk. De gevolgen van schulden zijn ook op de werkvloer merkbaar. Door alle stress rondom de financiële situatie en een gebrek aan concentratie, functioneren werknemers minder goed. Onderzoek wijst uit dat dit op de werkvloer zelfs kan leiden tot een productiviteitsverslies van 20%.

De professionals van ArboNed merken een toename van werknemers die uitvallen (mede) door de schuldenproblematiek. Bedrijfsartsen en bedrijfsmaatschappelijk werkers ondersteunen werknemers in de bijkomende (psychische) klachten. Soms is een werknemer ook gebaat bij concrete en daadkrachtige begeleiding van een schuldhulpverlener, om schulden in kaart te brengen en af te lossen.

Ondersteuning van een schuldhulpverlener
Doordat schulden vaak niet alleen draaien om geld, belanden mensen in een negatieve spiraal. Om deze te doorbreken, kan ArboNed werknemers die zijn uitgevallen, of dreigen uit te vallen, verwijzen naar de Sociale Raadsvrouw. De juiste begeleiding zorgt ervoor dat schulden geen belemmering meer vormen voor deelname aan maatschappelijk verkeer, waaronder werk.

De ondersteuning van de Sociale Raadsvrouw zorgt voor overzicht in de financiële administratie van jouw werknemer. Ze regelen sociaal juridische zaken, vragen regelingen en voorzieningen aan en complexe belastingzaken worden uitgezocht. Onder begeleiding treft de werknemer zelf realistische betalingsregelingen met schuldeisers. Ook bij de begeleiding naar de gemeentelijke schuldhulpverlening wordt de werknemer ondersteund, onder andere met het klaarmaken van het dossier en zo de kans geaccepteerd te worden voor de wettelijke schuldsanering te vergroten. Uiteraard leert jouw werknemer ook om te gaan met een budget, zodat schulden in de toekomst voorkomen worden.

Wat doet de Sociale Raadsvrouw?
Een overzicht van de activiteiten:

  • Contact met jou als werkgever, waarbij uiteraard de privacywetgeving van kracht is
  • Afspraak bij de werknemer thuis
  • Ordenen van de administratie, inkomsten, uitgaven en in kaart brengen van de schulden
  • Regelen van de sociaal juridische en/of fiscale zaken
  • Betalingsregelingen of begeleiden naar gemeentelijke schuldhulp met volledig dossier (aanvang van schuldhulp gemiddeld twee maanden sneller)
  • Eventueel inzet van een budgetcoach als nazorg en grip op uitgave te krijgen

Meer informatie
Wil je meer informatie over hulp bij schuldhulpverlening? Neem dan contact op met jouw vaste contactpersoon bij ArboNed. Of neem contact met ArboNed op via +31 (0)30 - 299 64 44 of stuur een bericht naar info@arboned.nl.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers