Werken in Duitsland: welke werkzaamheden vallen onder de Duitse Bouw cao?

05-11-2015

Nederlandse ondernemingen die in Duitsland bouwwerkzaamheden uitvoeren, zijn conform het Arbeitnehmer Entsendegesetz, verplicht de Duitse Bouw cao te volgen. We hebben van Stichting Nedubex een overzicht mogen ontvangen dat laat zien welke beroepen c.q. werkzaamheden in Duitsland allemaal onder de Bouw cao (en dus ook Soka-Bau) vallen. Als je een van deze beroepen beoefent, dien je dus de Duitse Bouw cao en de daaruit voortvloeiende verplichtingen te volgen indien je in Duitsland werkt, waaronder het cao-loon. Die is hoger dan het reguliere minimumloon (€ 8,50 in 2015) in Duitsland. Binnen de Duitse Bouw cao geldt in 2015 namelijk een minimumuurloon van € 14,20, per 1 januari 2016 is dit € 14,45 (voor Berlijn en de oostelijke deelstaten gelden andere tarieven).

Voor standbouwbedrijven geldt over het algemeen dat zij, gelet op hun activiteiten, voor de Duitse wetgeving, niet vallen onder de Duitse Bouw cao.

Let wel, als je in Duitsland een beschermd beroep / ambacht wilt uitoefenen, zoals bijv. timmer-, schilder- of elektrotechnische werkzaamheden (allemaal regelmatig voorkomend bij de realisatie van beursstands), dien je je hiervoor in te schrijven in de Handwerkskammer. Meer informatie over de inschrijving in de Handwerkskammer en de verdere wet- en regelgeving waaraan je moet voldoen als je in Duitsland aan de slag gaat, kun je als CLC-VECTA lid, na inloggen, bekijken in ons Meldingsplichtdossier Duitsland.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers