Werkgevers let op: belangrijke wijzigingen in de Arbowet
Op 1 januari 2017 gaat de Arbeidsomstandighedenwet (beter bekend als 'de Arbowet') hoogstwaarschijnlijk veranderen. De Tweede Kamer heeft hier onlangs mee ingestemd. Stemt ook de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel, dan zal deze naar verwachting in 2017 in werking treden. Deze wijzigingen kunnen belangrijke veranderingen voor jou als werkgever met zich meebrengen. Hieronder vat BDO, partner van CLC-VECTA, de belangrijkste wijzigingen voor je samen:
-
Je wordt als werkgever verplicht in het zogenaamde basiscontract arbodienstverlening bepaalde zaken vast te leggen met jouw arbodienstverlener/bedrijfsarts. In dit basiscontract moet je bijvoorbeeld vastleggen dat je de arbodienstverlener betrekt bij het toetsen van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en bij de deskundige begeleiding bij ziekte. Je moet binnenkort dus zorgdragen voor een dergelijk basiscontract;
-
In de wet worden meerdere rechten en verplichtingen opgenomen voor de bedrijfsarts, zoals bijvoorbeeld de verplichting van de werkgever om de bedrijfsarts in de gelegenheid te stellen iedere werkplek te bezoeken, de verplichting van de bedrijfsarts om aan een werknemer de mogelijkheid van een second opinion te bieden en het recht van de bedrijfsarts om overleg te voeren met de ondernemingsraad. Je moet dus rekening te houden met deze uitgebreidere bevoegdheden en verplichtingen;
-
De ondernemingsraad krijgt een instemmingsrecht bij de keuze voor de persoon van een preventiemedewerker en zijn/haar positionering binnen een onderneming en de samenwerking met de arbodienstverlener(s). Betrek jouw ondernemingsraad dus bij deze besluitvorming.
De Inspectie SZW gaat waarschijnlijk vanaf 1 januari 2018 handhavend optreden en kan in dat kader direct een boete opleggen, zonder voorafgaande waarschuwing. Het is dus belangrijk om de wijzigingen tijdig door te voeren.
Bron: BDO Accountants & Belastingadviseurs