Werkkostenregeling (WKR) verplicht in 2015, vrije ruimte zakt naar 1,2%

05-7-2014

Vanaf 1 januari 2015 wordt de werkkostenregeling (WKR) in Nederland verplicht en de vrije ruimte wordt van 1,5 naar 1,2 procent verlaagd.

Na een uitgebreide internetconsultatie wordt de werkkostenregeling (WKR) volgens de Rijksoverheid aanzienlijk vereenvoudigd. In de brief die staatssecretaris Wiebes van Financiën naar de Tweede Kamer stuurt, staan diverse maatregelen die de administratieve lasten voor werkgevers moeten terugdringen en de uitvoerbaarheid voor de Belastingdienst moeten verbeteren.

iPad uit WKR
De afgelopen jaren bestonden er 2 regelingen voor werkkosten naast elkaar. Nu komt er 1 regeling. In de nieuwe werkkostenregeling wordt het onderscheid in fiscale behandeling tussen computers, smartphones en tablets weggenomen. Voor de zakelijke iPad zal bovendien niet langer de 'zakelijke gebruikseis' gelden. Indien een werknemer een iPad nodig heeft om zijn werk te doen, kan de werkgever deze verstrekken zonder fiscaal rekening te hoeven houden met het privévoordeel van de werknemer. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van veel werkgevers.

1 aangifte per jaar
Ook hoeft een werkgever nog maar 1 keer per jaar vast te stellen wat zijn verschuldigde belasting in het kader van de WKR is. Voorheen moest dit per aangiftetijdvak bekeken worden.

Vrije ruimte van 1,5% naar 1,2%
De vrije ruimte zal worden verlaagd van 1,5% naar 1,2% van de totale loonsom van een bedrijf. Dit om de verbeterde aspecten budgetneutraal te kunnen dekken.

Basis ongewijzigd
De basis van de werkkostenregeling, die begin 2011 werd geïntroduceerd, blijft ongewijzigd. Met de werkkostenregeling kunnen werkgevers hun personeelsleden tot een vooraf vastgesteld percentage van de totale loonsom onbelast van vergoedingen en verstrekkingen laten profiteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om kerstpakketten, etentjes, bedrijfsuitjes en personeelsfeesten. Binnen de werkkostenregeling is het niet nodig om de verstrekkingen per werknemer bij te houden, maar kan dat bedrijfsbreed.

Invloed Live Communication branche
Verwacht wordt dat de WKR impact zal hebben op onze branche. We blijven dan ook actief de belangen van onze leden behartigen, middels een gezamenlijke lobby via Gastvrij Nederland, gelieerd aan VNO-NCW, en houden onze leden op de hoogte van ontwikkelingen omtrent de WKR.

Indien je vragen hebt over de WKR, kun je contact opnemen met ons verenigingsbureau via +31 (0)346 - 352 444 of info@clcvecta.nl.

Bronnen: Rijksoverheid.nl / Eventplanner.be / nl

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers