Wet koop op afstand: ook relevant voor leden

07-1-2016

Het zal de meeste ondernemers die hun goederen of diensten via het internet aanbieden niet ontgaan zijn: sinds juni 2014 hebben consumenten met de inwerkingtreding van de Wet koop op afstand flink meer rechten gekregen wanneer zij online winkelen. Zo regelt de nieuwe wet bijvoorbeeld dat de consument een via het internet gesloten overeenkomst, zoals voor een dj voor een bruiloft, binnen 14 dagen kosteloos en zonder opgave van redenen kan ontbinden, tenzij sprake is van een van de in de wet genoemde uitzonderingsgevallen. Ook als lid van CLC-VECTA kun je met deze wet te maken krijgen. Daarom informeren we je graag over het hoe en wat én hoe je hierop kunt anticiperen.

Koop op afstand en recht op ontbinding
De Wet koop op afstand is alleen van belang voor ondernemers die overeenkomsten met consumenten aangaan, zonder de consument daarbij fysiek te ontmoeten. De wet definieert de overeenkomst op afstand als volgt:

“de overeenkomst die tussen de handelaar en de consument wordt gesloten in het kader van een georganiseerd systeem voor verkoop of dienstverlening op afstand zonder gelijktijdig persoonlijke aanwezigheid van handelaar en consument en waarbij, tot en met het moment van het sluiten van de overeenkomst, uitsluitend gebruik wordt gemaakt van een of meer middelen voor communicatie op afstand.”

Een overeenkomst wordt alleen als overeenkomst op afstand gekwalificeerd als alle relevante contractshandelingen, tot en met het sluiten van de overeenkomst, op afstand plaatsvinden. In de meeste gevallen zal dit telefonisch en/of via het internet gebeuren.

Als een overeenkomst eenmaal als overeenkomst op afstand kan worden gekwalificeerd, heeft de consument op grond van de wet de bevoegdheid om deze overeenkomst weer te ontbinden binnen een termijn van 14 dagen. De gedachte achter dit ‘herroepingsrecht’ is dat de consument gecompenseerd moet worden voor de informatieachterstand die hij feitelijk heeft opgelopen, omdat hij de gekochte zaak niet fysiek in een winkel heeft kunnen bekijken of de uitvoerder van de dienst niet heeft kunnen bevragen. De bedenktijd is dus in het leven geroepen om de consument de mogelijkheid te bieden de gekochte zaak of de aard van de dienst alsnog te onderzoeken.

Niet iedere overeenkomst op afstand kan echter ontbonden worden. De wet kent namelijk een aantal uitzonderingsgevallen. Denk daarbij aan diensten die binnen de herroepingstermijn moeten worden verricht, of aan autoverhuur en catering. Ook voor overeenkomsten op grond waarvan diensten met betrekking tot vrijetijdsbesteding moeten worden verricht geldt de wettelijke bedenktijd niet. Volgens de wetgever zijn dit diensten waarvoor de handelaar mogelijk geen andere afnemer meer zou kunnen vinden, zodat kosteloze ontbinding zonder reden onredelijk zou zijn.

Relevant voor leden van CLC-VECTA?
Een groot gedeelte van de leden van CLC-VECTA zal met de Wet koop op afstand niet snel te maken krijgen. Zo zullen organisatoren van beurzen, congressen, vergaderingen en evenementen veelal niet met consumenten contracteren. Maar hoe zit het met de leden die bijvoorbeeld het entertainment op feesten en partijen, georganiseerd door consumenten, verzorgen? Tegenwoordig bieden dj’s hun diensten vrijwel alleen nog via het internet aan en komen overeenkomsten daarom in de meeste gevallen op afstand tot stand. Kan de consument zich dan ten aanzien van zo’n overeenkomst bedenken en deze ontbinden binnen 14 dagen? Of gaat hier wellicht een van de uitzonderingen op? Lees verder (leden van CLC-VECTA kunnen het volledige artikel, na inloggen, bekijken).

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers