Wetsvoorstel wijziging pensioen in eigen beheer aangekondigd

05-7-2016

Op 1 juli is bekend gemaakt dat er met Prinsjesdag een wetsvoorstel komt met de mogelijkheid om de pensioenregeling van DGA's af te laten kopen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een belastingkorting. DGA’s die niet afkopen kunnen gebruik maken van een spaarvariant of het huidige pensioen in eigen beheer premievrij voort te zetten. Het is de intentie de wetswijziging per 1 januari 2017 in te laten gaan.

Afkopen pensioenregeling
In het wetsvoorstel zal worden opgenomen dat de termijn waarbinnen het pensioen in eigen beheer fiscaal geruisloos kan worden afgekocht drie jaar wordt. De staatssecretaris wil DGA’s stimuleren het pensioen in eigen beheer zo spoedig mogelijk uit te faseren. Daarom stelt hij een staffel voor, waarbij in 2017 een korting van 34,5% op de grondslag geldt, in 2018 een korting van 25% en in 2019 een korting van 19,5%.

Met deze afkoop ontvangen DGA’s dus een fiscale tegemoetkoming in die zin, dat in de loonbelasting over het verschil tussen de waarde in het economische verkeer van het pensioen in eigen beheer en de fiscale waarde van het pensioen in eigen beheer geen loonbelasting en ook geen revisierente verschuldigd is. Door de uitfasering van het pensioen in eigen beheer wordt de dividendklem (grotendeels) weggenomen. De staatssecretaris maakt in zijn brief ook bekend dat het kabinet het voornemen heeft om de eerste schijf in de Vpb te verlengen naar € 250.000 in 2018 en naar € 350.000 in 2021.

Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact op met onze preferred supplier BDO Accountants & Belastingadviseurs via clcvecta@bdo.nl of +31 (0)30 - 284 98 21.

Bron: BDO

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers