Wiebes zet Wet DBA voorlopig in ijskast

21-11-2016

Konden we je nog geen week geleden informeren dat er na veel gedoe eindelijk een door de Belastingdienst goedgekeurde Modelovereenkomst lag, maakte Wiebes vrijdagmiddag bekend de Wet DBA in de ijskast te zetten. Klik hier voor het bericht van de Belastingdienst, via deze link vind je de pagina van de Rijksoverheid met ook de link naar het rapport van de Commissie Boot. Wiebes vindt het belangrijk om te herijken en bepaalde termen in de Wet DBA, zoals 'gezagsverhouding' en 'vervangbaarheid', die nog komen uit de arbeidswet van 1907, te herdefiniëren. En laat dat nou net de pijnpunten zijn waarop onze Modelovereenkomst meerdere malen is afgewezen. De vraag is dus wat dit nu betekent voor de inzet van ZZP’ers in onze sector en de reeds goedgekeurde Modelovereenkomst. Helaas is daarop het antwoord niet zo simpel.

Enerzijds is nu duidelijk dat er niet gehandhaafd zal worden tot 1 januari 2018, anderzijds kondigt Wiebes aan kwaadwillenden aan te pakken; de Belastingdienst gaat met ingang van 1 mei 2017 starten met een (repressief) handhavingsbeleid bij deze groep. Onder kwaadwillend wordt verstaan de opdrachtgever of opdrachtnemer die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat hij weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast). Zaak blijft dus, zoals we ook vorige week al schreven, je huidige praktijk te toetsen en de juiste actie te nemen.

Vanzelfsprekend volgen wij de ontwikkelingen op de voet en staat de komende periode voor ons in het teken van raadpleging met de Belastingdienst en onze juridisch partner DVAN. We melden ons als er nieuws is.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers