WKR: Hoger normbedrag maaltijden ook invloed op personeelsfeestjes op de werkplek

11-1-2016

Uit de Nieuwsbrief Loonheffingen 2016 van de Belastingdienst blijkt dat werkgevers vanaf 1 januari 2016 voor maaltijden in de bedrijfskantine een hoger bedrag tot het loon van de werknemer moeten rekenen of moeten onderbrengen in de vrije ruimte (1,2% van het totale fiscale loon). Vanaf 1 januari 2016 geldt een normbedrag van € 3,25, in 2015 was dat € 3,20. Werkgevers kunnen de eventuele eigen bijdrage van werknemers aftrekken van het normbedrag. Het totale bedrag mag daardoor echter niet negatief worden.

Personeelsfeestjes op de werkplek
Een feest op eigen bedrijfsterrein of in je eigen bedrijfspand is onder de werkkostenregeling vrijgesteld, ook voor werknemers van andere vestigingen, locaties of kantoren (let wel op met medewerkers van meerdere locaties in een verbonden vennootschap!). Het moet hierbij wel gaan om een ruimte of plek van het bedrijf waarvoor je als werkgever een doorlopende Arbo-verantwoordelijkheid hebt. Dit kan bijvoorbeeld een kantine zijn, maar ook een loods, een bedrijfshal, het parkeerterrein, de centrale ontvangsthal, etc.

Enkel het verstrekken van de maaltijd (op de werkplek tijdens het feest) wordt belast. Het normbedrag hiervoor is in 2016 € 3,25 per medewerker, ongeacht of het om een ontbijt, lunch of diner gaat. Het normbedrag min de eventuele eigen bijdrage van de werknemer is loon van de werknemer of kun je onderbrengen in de vrije ruimte.

WKR-forfait
Werkgevers die de bedrijfskantinemaaltijden onderbrengen in het WKR-forfait hoeven de maaltijden niet per werknemer te administreren. Het volstaat de maaltijden van alle werknemers bij elkaar op te tellen en het bedrag vervolgens met € 3,25 te vermenigvuldigen.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers