WKR verplicht. En nu?

09-7-2014

Je hebt in de media wellicht al vernomen dat per 1 januari 2015 de Werkkostenregeling (WKR) voor elke ondernemer verplicht is. Om een gedegen reactie in te kunnen brengen hierop bij de Tweede Kamer, horen we graag welke specifieke pijnpunten jij bij invoering ziet voor onze branche. Deze pijnpunten worden verzameld en in de gezamenlijke lobby via Gastvrij Nederland, gelieerd aan VNO-NCW, gebruikt om te pleiten voor aanpassing van de regeling.

Klik hier om direct te reageren

Uiteraard kunnen we ons voorstellen dat invoering van de WKR je ook voor praktische vragen stelt, over bijvoorbeeld het onbelast vergoeden van reis- en verblijfkosten en daggeldvergoedingen. Mail ons je vraag, dan gaan wij ermee aan de slag!

Heb je de eerdere informatie over de WKR gemist en heb je de consequenties nog niet helemaal helder in beeld? We zetten het graag nog even voor je op een rij:

Strekking WKR
Met de WKR kunnen werkgevers personeelsleden tot een vooraf vastgesteld percentage van 1,2% van de totale loonsom (de vrije ruimte), onbelast van vergoedingen en verstrekkingen, zoals kerstpakketten, etentjes en personeelsfeesten, voorzien. Komt het bedrag van de vergoedingen boven die grens? Dan betaal je 80% belasting over het extra bedrag. Binnen de WKR is het niet nodig om de verstrekkingen per werknemer bij te houden, dat kan bedrijfsbreed, wat de administratieve (regel)druk moet verminderen.

Met de invoering van de WKR per 1 januari 2011 was er sprake van een keuzeregime; verstrekken volgens de WKR óf volgens de wetgeving die gold op 31 december 2010. Omdat de regelgeving teveel onduidelijkheden bevatte werd het keuzeregime eerder al verlengd. Echter door de verbeteringen die nu zijn opgenomen in de regeling, is invoering voor alle werkgevers een feit.

Staatssecretaris Wiebes licht in zijn brief aan de Tweede Kamer de verbeteringen toe, o.a. met betrekking tot de personeelskortingsregeling, de concernregeling en de jaarafrekeningssystematiek, en de invoering van het noodzakelijkheidscriterium. Een deel van deze verbeteringen zijn ingegeven door een internetconsultatie welke in maart 2013 plaatsvond. Werkgevers, specialisten en andere geïnteresseerden werd middels een internetplatform om hun mening gevraagd omtrent de WKR. Je kunt de rapportage van deze internetconsultatie online bekijken.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers