Zekerheid via modelovereenkomst; of toch anders?

10-5-2016

Zoals bekend wordt de VAR per 1 mei afgeschaft en kunnen opdrachtgevers die met ZZP’ers werken (relatieve) zekerheid krijgen door gebruik te maken van een door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomst. Echter er zijn ook alternatieven waardoor soms nog meer zekerheid van worden verkregen.

Informeel vooroverleg
Een van die alternatieven is het zogenaamd 'informeel vooroverleg', zoals enkele eenheden van de Belastingdienst dat noemen. Hoe gaat dat in zijn werk? Heel eenvoudig. Je beschrijft de situatie zoals deze zich voordoet en vraagt om een bevestiging dat er geen sprake is van een dienstbetrekking.

Art. 59 van de WFSV
Een andere manier om zekerheid te krijgen over het oordeel van de Belastingdienst over de arbeidsrelatie is een verzoek indienen op grond van art. 59 van de WFSV. Op grond van dat artikel kun je als werkgever vragen of voor de voor jou werkzame personen verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen. Tegen de beschikking die de Belastingdienst afgeeft staat (in tegenstelling tot bij de modelovereenkomst of informeel vooroverleg) de mogelijkheid tot bezwaar open.

Meer informatie?
Wil je meer informatie of heb je ondersteuning nodig bij het werken met ZZP'ers? Neem dan contact op met onze partner BDO.

Bron: BDO

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers