'Zwartwerk in standbouwsector blootgelegd'

21-11-2016

Zo publiceerde de Duitse Zoll onlangs. Bij de opbouw van een beurs voor communicatietechnologie, welke onlangs plaatsvond in Frankfurt, werd bij controle door de douane een 28-jarige Oost-Europeaan gecontroleerd in lijn met de geldende wetgeving t.a.v. het Mindestlohn und Arbeitnehmer-Entsendegesetzes. Douanebeambten stelden vast dat hij met een toeristenvisum in Duitsland verbleef en daarmee, tegen de regels in, aan het werk was. Er hangt hem nu een strafzaak boven het hoofd vanwege illegaal verblijf en de werkgever wordt verdacht van medeplichtigheid aan illegale arbeid en het onterecht niet afdragen van sociale lasten.

In het afgelopen jaar zijn 2.578 personen door enkel het Hauptzollamts Frankfurt am Main gecontroleerd en in 330 gevallen is een uitgebreide controle gedaan op onderliggende documenten. Daarbij zijn 917 strafrechtelijke en 222 administratieve sancties opgelegd. De totale schade in boetes en strafrechtelijke sancties die deze controles hebben blootgelegd bedragen ruim € 26,5 miljoen.

Gezien de omvang van de controles, de hoogte van de boetes en het feit dat de Duitse douane de standbouwsector nu 'op de korrel heeft', is het dus van groot belang de meldings- en documentatieplicht voor het werken in Duitsland goed te volgen. Denk er daarbij tevens aan, gezien de wetgeving t.a.v. ketenaansprakelijkheid, ook je onderaannemers te informeren en controleren.

Meer weten over het werken in Duitsland? Dineke Overweel-Philipse, verantwoordelijk voor Leden- en sponsorzaken, kan je wegwijs maken in de geldende wet- en regelgeving.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers