De Live Communication branche en ziekteverzuim; de cijfers

16-10-2014

Onlangs publiceerde onze preferred supplier ArboNed haar jaarlijkse brancherapportage met daarin interessante cijfers over ziekteverzuim in de live communication branche. Het rapport biedt een goede benchmark en laat zien waar je als werkgever op kunt anticiperen in het voorkomen van verzuim.

Onderstaand tref je de samenvatting aan en een link naar het volledige rapport waarin je ook / meer gegevens aantreft over verzuimpatronen, verzuimoorzaken, werkgerelateerd verzuim en bedrijfsongevallen.

Verzuimpercentage
Het verzuimpercentage, gecorrigeerd voor deelherstel, in de branche bedraagt 3,4%. Voor de gehele klantenpopulatie van ArboNed is dat 3,1%.

Meldingsfrequentie
De meldingsfrequentie bedraagt 0,68, voor de gehele klantenpopulatie van ArboNed komt de meldingsfrequentie uit op 0,64.

Verzuimpatronen
Het verzuimpercentage van de groep werknemers die langer dan 6 weken verzuimt, komt uit op 2,6% (ArboNed-totaal: 2,2%). Dat is 76,5% van het totale verzuim. 0,4% van het aantal werknemers verzuimt langer dan 1 jaar (ArboNed-totaal: 0,5%).



Verzuimoorzaken
Gemiddeld duurt ca. 10% van de verzuimgevallen langer dan 3-4 weken, maar deze gevallen zijn wel verantwoordelijk voor ca. driekwart van het totale verzuim. Kijkend naar de door de bedrijfsarts vastgestelde verzuimoorzaken bij deze gevallen, dan is de belangrijkste verzuimoorzaak psychische aandoeningen (40,4% van de gevallen).

Effect re-integratie
Het verschil tussen het totale verzuim en het verzuim gecorrigeerd voor deelherstel kan gezien worden als het effect van de interventie ‘gedeeltelijke werkhervatting’ die door het bedrijf in samenspraak met de bedrijfsarts wordt ingezet. Deze interventie is nog steeds een veel beproefd re-integratiemiddel waarbij werknemers gedeeltelijk in het eigen- of aangepast werk hervatten, meestal als opstap tot volledig hervatten in eigen werk.

Voor de bij ArboNed aangesloten werkgevers binnen de branche bedraagt dit effect 1,2%.
Uitgaande van een loonsom van 35.000,- per werknemer betekent dit voor de totale populatie leden aangesloten bij ArboNed een jaarlijkse besparing op de loondoorbetaling van € 389.760,- (€ 420,- per medewerker).

Relaties die werken volgens een volledig eigen-regie-model, ‘Arts in Bedrijf’ en ‘Arts op afroep’ zijn niet meegenomen in de berekening van de verzuimcijfers omdat ArboNed niet beschikt over alle ziekmeldingen van deze klanten.

Klik hier om de volledige rapportage te downloaden.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers