Snel samengevat: Prinsjesdag 2014

17-9-2014

De media berichten gisteren volop over de Miljoenennota, de begrotingen en het belastingplan 2015. Maar wat betekenen de uitkomsten voor jou als ondernemer? MKB-Nederland en VNO-NCW stelden een nieuwsbrief met maatregelen op. Wij hebben de belangrijkste punten daaruit voor je op een rijtje gezet (bekijk de nieuwsbrief voor een compleet overzicht):

Premies werknemersverzekeringen

  • De werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet zal volgend jaar een half procentpunt dalen; van 7,5% naar 6,95%.
  • De Awf-premie stijgt van 2,15% naar 2,22%. In 2016 zal conform afspraak in het sociaal akkoord een wijziging van het ontslagstelsel deze stijging compenseren met lagere ontslagkosten voor werkgevers.

Geen verlenging crisisheffing
De crisisheffing voor inkomens boven de € 100.000 zal in 2015 niet verlengd worden.

Werkkostenregeling
De werkkostenregeling zal vanaf 2015 definitief verplicht worden ingevoerd voor alle werkgevers. De vrije ruimte wordt beperkt van 1,5% tot 1,2% van de totale loonsom.

Beperking zelfstandigenaftrek
Bereikt is dat een voorgenomen beperking van de zelfstandigenaftrek voor 2015 geen doorgang vindt.

Aftrekbaarheid boetes
In de inkomsten- en vennootschapsbelasting zijn geldboetes opgelegd door o.a. de Nederlandse strafrechter, de Nederlandse overheid of een EU-instelling van aftrek uitgesloten. Ook boetes betaald aan een buitenlandse overheid zijn niet meer aftrekbaar.

Wet Werk en Zekerheid
Vanaf 1 januari 2015 treedt gefaseerd de Wet Werk en Zekerheid in werking.

Via de website van de Rijksoverheid kun je alle Prinsjesdagstukken downloaden: de Miljoenennota en bijbehorende stukken, de begrotingen 2015, de werk- en groeibrief, het belastingplan 2015 en de fondsen 2015.

MKB-Nederland geeft in haar nieuwsbrief, waarop bovenstaande informatie is gebaseerd, aan dat er geen rechten kunnen worden ontleend.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers