Update goedkeuring Modelovereenkomst TTB

15-11-2016

We hebben in de afgelopen maanden al veel gezegd en geschreven over de afschaffing van de VAR en de daarvoor in de plaats gekomen Modelovereenkomsten. Tegelijkertijd zijn we ook met juristen en de Belastingdienst aan de slag gegaan om een Modelovereenkomst 'Aanneming van Werk voor Tentoonstellingsbedrijven' goedgekeurd te krijgen. Na een lange periode van indienen van steeds weer herziene versies, zijn we er nu eindelijk in geslaagd een goedkeuring te krijgen. Dat is goed nieuws, echter verdient de goedkeuring wel een heel belangrijke kanttekening.

Persoonlijke arbeid & gezagsverhouding
We hebben ons als CLC-VECTA hard gemaakt voor een Modelovereenkomst die voor de meeste van onze leden helemaal aansluit bij de huidige praktijk en wijze van inhuur van ZZP'ers. De Belastingdienst oordeelde alleen keer op keer dat er sprake is van persoonlijke arbeid* en een gezagsverhouding** en concludeert daarmee een fictieve dienstbetrekking. In de goedgekeurde Modelovereenkomst zijn daarom alle conflicterende paragrafen en zinsneden geschrapt of aangepast. Alvorens deze goedgekeurde Modelovereenkomst te gebruiken, is het nu dus van groot belang na te gaan of er in de wijze waarop je ZZP'ers inhuurt, sprake is van persoonlijke arbeid en een gezagsverhouding. Oftewel; werken met deze goedgekeurde Modelovereenkomst kan alleen als de praktijk exact aansluit bij hetgeen vastgelegd in de Modelovereenkomst. Zodra bij controle blijkt dat dit niet het geval is, volgen onherroepelijk naheffing van loonbelasting en sociale premies en zelfs boetes als er sprake is van kwade wil.

"Kortom, we kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is je huidige praktijk te toetsen aan bovenstaande en daarop de juiste actie te ondernemen", aldus Riemer Rijpkema. Heb je vragen? Bel of mail dan met Dineke Overweel-Philipse, +31 (0)346 - 352 444, die dit hele traject namens de vereniging heeft begeleid en relevante vragen kan beantwoorden.

Via onze website vind je de bevestiging van de goedkeuring met alle op- en aanmerkingen en voorbehouden zoals door ons ontvangen van de Belastingdienst en de Word-versie van de goedgekeurde overeenkomst (na inloggen te downloaden voor leden van CLC-VECTA).

* Indien de ZZP'er zich niet of alleen met toestemming van de opdrachtgever door een ander mag laten vervangen, is sprake van persoonlijke arbeid. Ook als de ZZP'er zich alleen mag laten vervangen door iemand uit een vaste groep van personen, die de opdrachtgever ook zelf direct inschakelt, is verondersteld dat de verplichting van persoonlijke arbeid aanwezig is. Tot slot, als de ZZP'er feitelijk steeds zelf de arbeid verricht, ook al is contractueel anders overeengekomen, wordt in principe aangenomen dat hij dat verplicht is en is er dus ook sprake van persoonlijke arbeid. 
 
** Een gezagsverhouding wordt aangenomen als de opdrachtgever in principe opdrachten en aanwijzingen die de ZZP'er dient op te volgen. In hoeverre daadwerkelijk opdrachten en aanwijzingen worden gegeven is niet doorslaggevend, het gaat om de mogelijkheid tot het geven van aanwijzingen. Ook voorschriften die niet direct met de uitvoering van het werk te maken hebben, bijv. over werktijden, productie-eisen, kenbaarheid middels bedrijfskleding, het door de opdrachtgever in behandeling nemen van klachten over (het werk van) de ZZP'er en het vragen om verantwoording door bijvoorbeeld urenstaatjes typeren een gezagsverhouding.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers