maatregelen
Bronaanpak ter voorkoming van gezondheidsschade door tillen
Ondanks de aanwezigheid van diverse hulpmiddelen vindt tillen nog plaats. De hierna opgenomen aandachtspunten moeten worden opgevolgd om te komen tot verdere vermindering van tilbelasting.
Blootstelling aan fysieke belasting wordt bij de bron aan gepakt door:
Materiaal
Er wordt gebruik gemaakt van lichtere materialen om de zware tilbelasting te voorkomen / verminderen. Per werkproces/ project wordt beoordeeld wat mogelijk is. Daarbij kan een nadere beoordeling met de Niosh methodiek helpen. (Arbobesluit art 5.3 b)
Werkmethode werkplaats
- Het gebruik van mechanische hulpmiddelen als een heftruck; palletheffer voor zwaar materiaal als platen; balken op te pakken vanuit een vrachtwagen en te plaatsen in stellingen in een magazijn, waardoor tillen voorkomen wordt.
- Materiaal wordt met hulpmiddelen uit de opslag gehaald, zoals een heftruck of elektrische palletheffer.
- Grotere materialen als platen of balken voor bewerking naar bewerkingsmachines als zaagmachines; schaafmachine worden altijd met hulpmiddelen verplaatst.
- Rollend materieel als een palletheffer om materiaal, steekwagens, meubelwagens uit de opslag zonder tillen naar de werkplek voor behandeling in de werkplaats te brengen.
- Materiaal wordt naast de werkplek geplaatst wordt op heftafels om tillen in combinatie met bukken te voorkomen.
- Materiaal van omvang als platen en balken hulpmiddelen in de werkplek als een takel of in hoogte instelbare werktafel ter voorkoming dat de last zonder tillen in horizontale richting verplaatst wordt (schuivend op een werktafel). Dit kan door diverse systemen en is afhankelijk van de omvang en gewicht en frequentie van bewerkingen. Mogelijkheden zijn. Rollenbanen; vacuümheffer (verrolbaar of vaste installatie); zwenkarm met vacuümheffer; automatische in- en uitvoersystemen voor grotere bewerkingsmachines en die intensief gebruikt worden.
Spuiterij
- In hoogte verstelbare spuitwerktafels om de werkstukken zonder tillen op te plaatsen.
- Ophangtransportsysteem voor spuiterij waar intensief spuitwerk plaats vindt met transportsysteem naar een droogkamer zonder tussentijds handmatig afhalen.
- Verfverpakkingen (blikken) in verplaatsen in een steekwagen met verfblikhouder.
- Werkzaamheden waarbij de belasting ongunstig is kan worden verlicht door deze belasting beter te verdelen over de dag en over meerdere personen.
(Arbobesluit art 5.3; 5.4)
Werkmethode transport van/naar een locatie
- Transport met een vrachtwagen met laadklep. Met een elektrische handpalletwagen worden lasten in en uit de laadzone gebracht/ gehaald ter voorkoming dat materialen getild/ geduwd worden.
Locatie
- Materiaal wordt met hulpmiddelen zoals een heftruck of elektrische palletheffer, steekwagens, meubelwagens van de transportwagen naar de opstellocatie gebracht. Werkmethode op locatie -Rollend materieel als steekwagen om tafels en stoelhouders voor stoelen zonder tillen te op te pakken en te verplaatsen/ uit te zetten.
- Gereedschappen in rolbare gereedschapswagen om deze zonder tillen op een locatie te verplaatsen. Werkzaamheden waarbij de til en draagbelasting alsnog ongunstig is kan worden verlicht door deze belasting beter te verdelen over de dag en over meerdere personen. (Arbobesluit art 5.2; 5.3 1ste lid Voorkomen/ beperken gevaren)
Collectieve maatregelen ter voorkoming van gezondheidsschade door tillen
Als bronaanpak niet mogelijk is dan treffen we collectieve beschermingsmaatregelen, waarbij fysieke belasting veelal door technische hulpmiddelen wordt verminderd.
Voorlichting
Aan werknemers (inclusief de mogelijke ZZP-er) die werk doen waarbij sprake is van het handmatig tillen en dragen van lasten of het werken in een ongunstige werkhouding wordt doeltreffend voorlichting en onderricht gegeven over de juiste werkmethoden. De volgende punten zijn hierbij van belang:
- De gevaren zijn van het handmatig hanteren van lasten en de gevolgen dat voor betrokkene en werkgever kan hebben:
- Hoe de beschikbare hulpmiddelen te gebruiken om deze gevaren zo veel mogelijk te beperken;
- Met z’n tweeën mag je nooit meer dan 50 kg samen tillen.
-Hoe hoger de taakfrequentie wordt, des te lager de last is die nog veilig/gezond kan worden gehanteerd en des te beter de werkhouding moet zijn.
- De noodzaak en verwachting dat er gebruik gemaakt wordt van alle mogelijkheden om de belasting zo laag als mogelijk te houden;
- Nadere uitleg over de te tillen gewichten, de afmetingen van voorwerpen en de wijze van tillen.
- Nadere uitleg over de frequentie van tillen nabij het lichaam en over dragen over afstand; de werkhouding zoals voorover gebogen tillen: draaien met de rug, de duur dat in een ongunstige houding gewerkt wordt;
- De werkomgeving waarbij van belang van aandacht over de ruimte en mogelijke hindernissen.
- Hersteltijd/ pauze tijdens de werkzaamheden.
- Belang van Taakroulatie.
Betrek een deskundige (bijv. een ergonoom van uw arbodienstverlener) bij het zoeken naar oplossingen en het geven van instructies voor ergonomisch verantwoorde werkhoudingen.
(Arbobesluit art 5.5 voorlichting)
Inrichting van de werkomgeving
De werkomgeving in een werkplaats is zodanig ingericht dat materiaal als plaatmateriaal; planken; frames en technische producten voor de projecten om veilige wijze verplaatst kunnen worden van een magazijn naar een werkplek en naar andere ruimten als spuitcabine en opslag voor transport zonder aanvullend tilwerk. Dit betreft ook de transportroutes op een tentoonstellingslocatie vanaf de vrachtwagen naar een opbouwstand of podium.
Ter plekke van een werkplek in de werkplaats is de vrije ruimte voldoende afgestemd op de afmetingen van de te bewerken materialen en kan direct bij de werkplek geplaatst worden.
Op locatie van een evenement of stand worden materialen zo dicht mogelijk ter plekke gebracht.
(Arbobesluit art 5.3)
Organisatorische maatregelen
Nadere inventarisatie
Bij het bepalen of er sprake is van fysieke belasting door tillen wordt de lichamelijke belasting door tillen in relatie met de kenmerken (gewichten; omvang; gewichtsverdeling) en de wijze van uitvoering van tillen (o.a. de houding; afstand waarover getild wordt) nader geanalyseerd. Een hulpmiddel voor zo’n analyse is o.a. de Niosh methode. Deze methode kijkt niet alleen naar het gewicht van het voorwerp, maar ook naar de omstandigheden, zoals de frequentie, de afstand van de verplaatsing en de hoogte tot de vloer en de draaiing van het lichaam bij het oppakken en neerzetten van het voorwerp.
Onder ideale omstandigheden is dat 23 kg, maar bij omstandigheden die niet ideaal zijn of dat er zeer frequent getild wordt is dat gewicht lager. Op basis van deze gegevens berekent de NIOSH-methode het aanbevolen maximale gewicht.
De te tillen last mag onder optimale omstandigheden maximaal 23 kg zijn. Dit gewicht wordt vermenigvuldigd met 6 factoren die variëren tussen de 0 en de 1 (optimale situatie):
- H: de horizontale afstand van de last tot enkels;
- V: de verticale afstand van de last tot enkels
- D: verticale verplaatsingsafstand van de last
- A: romprotatie, asymmetriefactor
- F: tilfrequentie
- C: contact met de last
Betrek een deskundige (bijv. een ergonoom van uw arbodienstverlener) bij het gebruik van deze methoden en het zoeken naar oplossingen.
(Arbobesluit art 5.3 2
de lid; Niosh methode)
Individuele maatregelen ter voorkoming van gezondheidsschade door tillen
Werkzaamheden waarbij de belasting ongunstig is kan worden verlicht door deze belasting beter te verdelen over de dag en over meerdere personen.
(Arbobesluit art 5.3 1
ste lid)
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Pas in laatste instantie zetten we persoonlijke beschermingsmiddelen in. Daarbij gelet op het volgende:
- Verstrekking: De werkgever verstrekt de ademhalingsmiddelen en vervangt deze wanneer nodig.
- Geschiktheid: Beschermingsmiddelen, zoals:
- Werkkleding als warmhoudjassen bij buitenwerkzaamheden tijdens koude en regen tegen afkoeling van spieren.
- Handschoenen met voldoende stroefheid voor veilige grip op een last en weerstand tegen mechanisch risico als snijden, schuren, perforatie.
- Veiligheidsschoenen met een profielzool voor goede steun en grip op elke vloer.
(Arbobesluit art 5.2; 5.3 1ste lid)
ZZP-er
Om aan de door de Tentoonstellingbouw opgenomen beheersmaatregelen over fysieke belasting door tillen te voldoen is een voorlichting/instructie noodzakelijk. Dit zal vooraf de start van de inhuur /werkzaamheden gebeuren.
Betrek de ZZP-ers ook bij interne instructies voor eigen medewerkers over gezondheidsrisico’s van fysieke belasting door tillen en de benodigde beheersmaatregelen ter voorkoming van gezondheidsbelasting.
Zorg ook voor interne vastlegging en ondertekening.
(Arbowet art 19 1
ste lid)
Zwangeren
Om fysiek belastende werkzaamheden in een werkplaats alswel op locatie voor zwangeren door het tillen van onderdelen en objecten bij de fabricage; montage en demontage van o.a. tentoonstellingsstands etc. en gereedschappen te beperken de volgende maatregelen treffen:
- Gedurende de zwangerschap en lactatieperiode aanpassing van de werkzaamheden of tijdelijk ander werk waarbij geen fysieke werkzaamheden plaats vinden.
- Pauzes: Zwangere werknemer de vrijheid geven om zelf een pauzes te nemen op momenten dat het nodig is om te herstellen van de belasting door het werk.
Indien een functie alsnog tilwerkzaamheden omvat geldt de volgende maximale tilbelasting waarbij rekening gehouden moet worden bij de uitvoering van de werkzaamheden.
Gedurende de gehele zwangerschap
- De noodzaak om met de hand gewichten te tillen, maar ook bukken, hurken of knielen zoveel mogelijk beperken.
- Het in één handeling te tillen gewicht mag niet hoger zijn dan 10 kilogram.
- Staand werk dient zoveel mogelijk beperkt te worden, vooral in het derde trimester van de zwangerschap.
- Zwangere werknemers dienen hurken, knielen en bukken (bijna) geheel te voorkomen.
Vanaf de 20ste week
- Gewichten van meer dan 5 kilogram mogen niet meer dan 10 keer per dag met de hand worden getild.
Vanaf de 30ste week
- Gewichten van meer dan 5 kilogram mogen niet meer dan 5 keer per dag met de hand worden getild.(Arbobesluit art 1.42 1ste; 2de; 3de lid; Organisatie van de arbeid; art 5.13a - b, c, d)