Risico Zwaar Tillen

Tillen is het recht omhoog brengen van een last. Regelmatig zwaar tillen leidt tot overbelasting van rugspieren en tussenwervelgewrichten. Daarom vraagt lichamelijke belasting als gevolg van tillen om een actieve aanpak. Voorwerpen zwaarder dan 25 kilo mogen niet met de hand worden getild omdat het lichaam, in het bijzonder de rug, dan te zwaar wordt belast. Lage rugklachten hebben een groot aandeel in de klachten, maar ook nekklachten, schouderklachten, handklachten, polsklachten, heup- en knieklachten, kunnen ontstaan door het (frequent) tillen en dragen van (te zware) lasten in combinatie met ongunstige werkhouding.

De limiet van 25 kilo geldt bij een ideale tilsituatie waarbij je het voorwerp op heuphoogte dicht bij het lichaam optilt. Vaak til je een voorwerp hoger, lager of verder van het lichaam af. Het maximale tilgewicht is in die gevallen lager. Als je boven de 1 meter 75 een gewicht zwaarder dan vier kilo tilt, neemt het gezondheidsrisico toe.
Bovendien is het tillen met gedraaide rug, boven de macht, ver reikend of bukkend extra belastend en dus ongewenst.
Ongezonde tilsituaties (altijd boven de MAL-waarde = maximaal actie limiet of maximale grenswaarde) zijn:

  • Een last tillen van meer dan 25 kg;
  • Een last tillen die te ver weg staat (verder dan 63 cm horizontaal);
  • Te hoog tillen (hoger dan 175 cm vanaf de vloer);
  • Tillen vanaf of naar een plaats lager dan waar de voeten staan;
  • Te snel achter elkaar tillen (vaker dan 10 x per minuut en in relatie met gewicht);
  • Iets tillen dat te ver achter je staat (lasthoek groter dan 135 graden).
  • De frequentie van tillen.

 

Zwangeren
Indien er vrouwen werkzaam zijn en fysiek werk verrichten is er bij een zwangerschap een risico door belastende werkhoudingen, waaronder tillen, dragen, duwen en trekken, repeterende werkzaamheden. Lichamelijk zwaar werk (fysieke belasting) en fysieke vermoeidheid in het tweede en derde trimester van de zwangerschap kunnen nadelige gevolgen hebben voor de zwangerschap en het ongeboren kind. Ook leidt lichamelijk zwaar werk tot zwangerschap gerelateerd verzuim en tot beperking van de werkhervatting na de bevalling.

ZZP-er
Beschermingsmaatregelen ter voorkoming van gezondheidsschade door fysieke werkzaamheden geldt voor de eigen medewerkers alswel  ingehuurde ZZP-ers. Onderstaande beschrijvingen van deze Arbocatalogus zijn ook van toepassing voor de ZZP-ers die voor branche werkgevers in de tentoonstellingbouw worden ingehuurd.  (Zie verder bij Maatregelen).

Toelichting Arbeidshygiënische strategie
(Arbowet  artikel 3, 1ste lid a,b,c; Arbobesluit hoofdstuk 5 art 5.2; 5.3 1ste lid; 5.4; 5.5)
Bij het voorkomen van schade aan de gezondheid en veiligheid van medewerkers door fysieke arbeid van volgen wij de Arbeidshygiënische strategie.

Bronaanpak:
Voorkomen van zwaar tillen vanwege gezondheidsschade in eerste instantie bij de bron aan te pakken.

Collectieve maatregelen:
Als bronaanpak niet mogelijk is dan treffen we collectieve of individuele maatregelen, waarbij geminimaliseerd wordt. Daarbij aandacht voor de organisatie en inrichting van de arbeidsplaats; de productie- en werkmethode en hulpmiddelen. Daaronder valt ook het nemen van organisatorische maatregelen, zoals voorlichting en instructie.

Persoonlijke Veiligheidsmaatregelen:
Aanvullend op de collectieve of individuele maatregelen niet toereikend zijn, maken we gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen voor het beperken van gevaren.

Werksituatie
Tillen en dragen komt voor in diverse situaties. Materialen als plaatmateriaal, balken en/of planken, frames, maar ook verpakkingen met vloerbedekking worden in een magazijn geplaatst, vanuit een magazijn naar een werkplaats gebracht. Vervolgens voor behandeling op een werktafel of bewerkingsmachine geplaatst. Na deze behandeling worden producten naar een verfspuitcabine gebracht, daar opgehangen voor bewerking, naar een droogkamer verplaatst en tenslotte naar een opslag. Ook kan een proefopstelling van een tentoonstellingsstand plaatsvinden.
Vanuit de opslag worden materialen als een stand, maar ook aanvullende benodigdheden als stoelen, kolommen, verlichtingsmaterieel naar een locatie vervoerd en aldaar uitgeladen en verplaats naar de gewenste ruimte in een hal of zaal. Daar vindt een opbouw plaats. Na afloop wordt alles weer gedemonteerd en afgevoerd. Ook het nodige materieel als gereedschappen voor (de)montage wordt meegenomen en mogelijk getild.
 

Beurzen

Congressen & Bijeenkomsten

Evenementen & Incentives

Entertainment

Kennispartners & preferred suppliers

depolama izmir sex shop dizi izle